Bořek Kopecký

Svěřenci Kamila Gebauera odehráli své druhé finálové utkání na ledě opavského Slezanu, které sledovalo přes tři tisíce diváků. Na rozdíl od semifinálové série s Kopřivnicí dokázali vyhrát již první venkovní zápas a to 7:3! Ďáblové díky své skvělé produktivitě odskočili svému soupeři ve druhé třetině na rozdíl čtyř branek a poté si již v klidu dokráčeli pro druhé vítězství v sérii. Své vedení budou moci navýšit v neděli od 18:00, kdy odehrají své druhé domácí utkání ve finálové sérii.

7. kolo, Play off 2022, pá 18.3.2022

HC Slezan Opava
HK Nový Jičín

3:7

Branky a nahrávky: 11. Rousek (Damašek, Beránek), 37. Rousek (Zapletal, Vašenka), 53. Malina (Wolf) – 11. Tomeček (Kafka, Konečný), 15. Kožený (Káňa), 22. Lehečka (Maliník), 37. Zdeněk (Káňa), 39. Gebauer (Lehečka, Hruška), 40. Konečný (Kořenek), 59. Váňa (Kuboš, Květoň). Rozhodčí: Vaněk, Grygera – Mikšík, Peluha. Vyloučení: 5:9. Střely: 45:39. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 3628. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3, 2:6, 3:6, 3:7.

HC Slezan Opava: Piták (Baldik) – Věntus, Zelenka, Zouhar, Thiel, Kunc, Zapletal, Peterka, Kocián – Vašenka, Štindl, Beránek, Krupa, Kadula, Rousek (A), Damašek, Horný, Wolf (C), Vojtovič, Malina (A), Římský.

HK Nový Jičín: Šimonů (Galuška) – Tomeček, Hruška, Foltýn, Kuboš, Váňa, Kožený, Andrýsek – Franek, Maliník, Konečný, Gebauer, Kafka, Lehečka (C), Zdeněk, Sluštík, Flok, Štefka, Káňa, Květoň, Kořenek.

Ohlasy

Kamil Gebauer (trenér HK Nový Jičín): Dneska to bylo těžké utkání. Kluky musím opravdu pochválit. Makali jsme celý zápas a bylo to úplně něco jiného než doma. Opava byla určitě vyrovnaným soupeřem, ale nám se povedlo dát branky. Nevytvořili jsme si sice tolik šancí jako doma, ale dokázali jsme je proměnit. Dneska to bylo vybojované vítězství. Důležité bylo, že jsme dokázali rychle odpovědět na inkasované branky. Dneska nám to tam napadalo, za co jsme rádi. Je strašně důležité, když soupeř dá branku a dostane se na kontakt, rychle odpovědět, což se nám dneska podařilo. Myslím si, že to dneska rozhodlo. V závěru utkání už Slezan neměl co ztratit. Puky od obránců chodily až nahoru, což je strašně těžké bránit a dostali se do několika brejků. Zase na druhou stranu je to stojí horamadu sil. Doufám, že my jsme dneska síly ušetřili. Celý zápas jsme odehráli na čtyři lajny a doufám, že se to projeví. Vedení 2:0 je velmi důležité. Určitě nám to pomůže, ale pořád je to 2:0 a ještě musíme dvakrát vyhrát. My si tohle uvědomujeme a do dalšího zápasu zase půjdeme s pokorou.

Komentář k zápasu

Novojičínští měli opět skvělý vstup do utkání a Piták se v opavské bráně určitě nenudil. Tlak Ďáblů byl přerušen vyloučením Kuboše, ale Slezan početní převahu nevyužil. O úvodní branku utkání se postarali Ďáblové. V jedenácté minutě vypálil od modré čáry Jaroslav Tomeček a kotouč zastavila až branková síť. Opavští však dokázali srovnat již po 36 vteřinách hry, kdy se z dorážky prosadil Tomáš Rousek.

Ďáblové se opět dostali do vedení v patnácté minutě. Piták byl opět pokořen střelou od modré čáry, ta tentokrát šla z hole Martina Koženého. O minutu později byl vyloučen Hruška, Ďáblové však oslabení zvládli ubránit a stav se tak neměnil. V závěru první třetiny hráli přesilovou hru také Novojičínští. První třetinu vyhráli Ďáblové 2:1 a do druhé vstupovali se zbytkem přesilové hry.

Z úvodu druhé části hrála Opava v pěti, takže Slezan šel na padesát vteřin do třech. Přesilovou hru pět na tři Ďáblové nevyužili, ale v následující hře pět na čtyři se s pukem až před Pitáka dostal Jakub Lehečka, odkud poslal kotouč bekhendem pod horní tyč. Opava si následně vytvořila několik šancí, ale vždy ztroskotala na skvěle chytajícím Šimonů. Na trestnou lavici odjel ve 33. minutě Tomáš Káňa, když nešťastně vyhodil kotouč do hlediště. Ani tuto přesilovou hru Slezan nevyužil a rozdíl zůstal dvougólový.

To se však změnilo ve 37. minutě, kdy se Opavě podařilo snížit. Po povedené teči se podruhé v utkání prosadil Tomáš Rousek. Ďáblové dokázali na inkasovaný gól rychle odpovědět. Již za 17 sekund vrátil Ďáblům dvoubrankové vedení Jiří Zdeněk. Po čtvrté obdržené brance odešel z opavské brány Dominik Piták, kterého nahradil Jan Baldik.

Ve 38 minutě byl vyloučen Thiel za sekání. Novojičínští početní převahu využili po dorážce Robina Gebauera, jenž zvýšil vedení Ďáblů na 5:2. Gólová kanonáda ve druhé části pátou brankou ještě neskončila. Jedenáct sekund před koncem druhé třetiny vstřelil šestý gól Ďáblů Martin Kožený, když překonal Baldika přesnou střelou pod horní tyč. Do třetí periody se tak vstupovalo za stavu 6:2 pro Nový Jičín.

Na začátku třetí třetiny šli Novojičínští do čtyř, ale početní nevýhodu přežili bez obdržené branky. Další trest přišel v 53. minutě, kdy byl vyloučen Hruška. Tuto přesilovou hru se již Slezanu podařilo využít. Vlastimil Malina zamířil přesně a kotouč skončil až v novojičínské síti. V 58. minutě byli současně vyloučeni Beránek a Káňa za hrubost, takže se hrálo čtyři na čtyři.

Ďáblové využili více prostoru na ledě k pohledné kombinaci, kterou zakončoval do odkryté brány Vladimír Váňa. Za minutu šel na trestnou lavici také Franek. Baldik v poslední minutě opustil bránu a Opavští hráli chvíli pět na tři, ale další branka již v zápase nepadla. Ďáblové tak vyhráli také důležité venkovní utkání, po kterém se ve finálové sérii ujímají vedení 2:0 na zápasy.