Bořek Kopecký

Svěřenci Kamila Gebauera odehráli úvodní utkání finálové série skvěle. Na ledě byl chvílemi pouze jeden celek. Vše to začalo skvělým vstupem do utkání, po kterém Ďáblové vedli 2:0. V utkání neinkasovali jedinou branku a svůj náskok postupně navyšovali až na konečných 6:0. Druhý zápas v sérii se odehraje v pátek na opavském ledě.

6. kolo, Play off 2022, st 16.3.2022

HK Nový Jičín
HC Slezan Opava

6:0

Branky a nahrávky: 8. Lehečka (Franek), 8. Květoň (Zdeněk), 38. Flok (Váňa, Gebauer), 54. Zdeněk (Květoň, Kuboš), 56. Franek (Lehečka, Hruška), 59. Flok (Gebauer, Sluštík). Rozhodčí: Held, Blaha – Maloušek, Čelechovský. Vyloučení: 1:2. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 948. Střely na branku: 60:20.

HK Nový Jičín: Šimonů (Galuška) – Tomeček, Hruška, Foltýn, Kuboš, Váňa, Kožený, Andrýsek – Franek, Maliník, Konečný, Gebauer, Kafka, Lehečka (C), Zdeněk, Sluštík, Flok, Štefka, Káňa, Květoň, Kořenek.

HC Slezan Opava: Piták (Baldik) – Věntus, Zelenka, Zouhar, Thiel, Kunc, Zapletal, Peterka, Kocián – Vašenka, Štindl, Beránek, Krupa, Kadula, Rousek (A), Damašek, Horný, Wolf (C), Buršík, Malina (A), Římský.

Ohlasy

Kamil Gebauer (trenér HK Nový Jičín): Dneska jsem s naším výkonem určitě spokojený. Povedl se nám vstup do série, za což jsem strašně moc rád. Na klucích šlo vidět, že jim pomohlo to týdenní volno, které jsme měli. Dneska šlo vidět, že mají chuť a předvedli parádní výkon. Pořád se najde co zlepšovat, ale jsou to pouze detaily. Já tenhle zápas nepřeceňuji. Dneska se nám to povedlo, ale pozítří jedeme do Opavy a tam to bude úplně něco jiného. Jsme rádi za vítězství, ale jedeme dál. Máme výhodu sedmého zápasu doma, takže o to víc jsou pro nás domácí zápasy důležité. Určitě však budeme chtít uspět i v Opavě, ale jedeme tam s pokorou. Dneska se nám sice povedlo vyhrát, ale to nic neznamená. Dívali jsme se na video, jak hrála Opava s Valašským Meziříčím, ale určitě budeme chtít pokračovat v naší hře.

Komentář k zápasu

Ďáblové měli skvělý vstup do utkání. Vytvořili si spoustu šancí, ale skórovat se jim ještě nepodařilo. To se změnilo v osmé minutě. Po střele Franka se k odraženému kotouči dostal Jakub Lehečka, jenž z dorážky poslal kotouč pod víko opavské branky a dostal tak Ďábly do vedení. O 35 sekund později už Novojičínští vedli o dvě branky. David Květoň se natlačil před bránu Slezanu a střelou zblízka poslal kotouč nad Pitákovo rameno.

Slezan si největší šanci vytvořil ve třinácté minutě, kdy se v jeden moment před Šimonů ocitli dva osamocení opavští hráči. Puk však v bráně neskončil a rozdíl zůstal stále dvoubrankový. Ještě před koncem první části si Ďáblové vytvořili spoustu šancí. Nejblíže ke gólu byl Káňa, který v osmnácté minutě napálil tyč. V první části již branka nepadla a do šaten se odcházelo za stavu 2:0.

Ve druhé části se hra trochu vyrovnala, ale i tak byli Ďáblové stále aktivnějším celkem. Hned z úvodu druhé třetiny se do samostatné úniku dostal Franek, Piták byl však v souboji jeden na jednoho úspěšnější a skóre se neměnilo. Ve 32. minutě střílel z mezikruží Římský. Šimonů byl však pozorný a skvělým zákrokem podržel novojičínský celek. Ve 38. minutě vedli Ďáblové již 3:0. Prosadil se Adam Flok, který z kruhu pro vhazování poslal kotouč nechytatelně do horního rohu.

Ve druhé části už další gól nepadl a do třetí třetiny se vstupovalo za stavu 3:0. Třetí periodu začali Ďáblové přesilovou hrou, kterou si přenesli z druhé dvacetiminutovky. Minutu po uplynutí trestu se do samostatného úniku dostal také Lehečka, ale svou bekhendovou kličkou Pitáka nepřekonal. Ve 48. minutě hrál přesilovku také Slezan, ale ani on početní převahu nevyužil.

Další branka padla v 54. minutě. Jiří Zdeněk nabral rychlost, zbavil se všech bránicích hráčů a byl úspěšný také v koncovce, když přesnou střelou poslal puk pod víko. V 55. minutě hráli Ďáblové přesilovku, kterou se jim podařilo využít. Tomáš Franek prostřelil Pitáka a zvýšil vedení Ďáblů na 5:0. V 59. minutě zvyšoval na 6:0 Adam Flok, když si v brankovišti našel odražený kotouč a s následnou dorážkou již neměl problém.

Ďáblové uhájili výhodu domácího prostředí a po jasné výhře 6:0 se ve finálové sérii ujímají vedení 1:0 na zápasy. Slezan se pokusí srovnat stav sérii v pátek, kdy se druhé utkání odehraje na opavském ledě.