Bořek Kopecký

Svěřenci Kamila Gebauera dokázali vyhrát i třetí domácí utkání a podařilo se jim využít již první mečbol. V semifinálové sérii zvítězili 4:1 na zápasy. Velkou roli na postupu mají určitě skvěle hrané třetí třetiny. Ďáblové za celou sérii neinkasovali ve třetí části jedinou branku, zatímco se v nich dokázali prosadit rovnou sedmkrát. Finálovým soupeřem Ďáblů bude buď opavský Slezan nebo Bobři z Valašského Meziříčí. Slezan v sérii vede 3:2 a v pátek bude mít možnost ji na svém ledě ukončit.

5. kolo, Play off 2022, st 9.3.2022

HK Nový Jičín
HC ISMM Kopřivnice

3:1

Branky a nahrávky: 18. Tomeček (Kořenek, Kafka), 37. Franek (Sluštík J.), 53. Franek – 2. Fojtík F. (Sluštík O., Suchý). Rozhodčí: Šutara, Rapák – Konvička, Hladík. Vyloučení: 3:7. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1058. Střely na branku: 40:24. Průběh utkání: 0:1, 3:1.

HK Nový Jičín: Šimonů (Galuška) – Kožený, Váňa, Hruška, Tomeček, Kuboš, Foltýn, Andrýsek, Kleiner – Franek, Zdeněk, Štefka, Flok, Sluštík J., Lehečka (C), Gebauer, Kafka, Káňa, Konečný, Kořenek, Květoň.

HC ISMM Kopřivnice: Micka (Kubáň) – Krzak, Slavík, Marek (A), Štěpánek, Mituchovič, Fojtík T., Kyselý – Suchý, Vaněk, Fojtík F., Gola, Mach J. (C), Indrst, Pargáč, Pindel, Seidler, Sluštík O. (A), Mach M.

Ohlasy

Kamil Gebauer (trenér HK Nový Jičín): Dostat se do finále je splněný sen. Moc si toho vážíme, je to super pocit. Klobouk dolů před Kopřivnicí. Byl to opravdu těžký soupeř. Jsme rádi, že jsme to ukončili za stavu 4:1, že ta série nebyla maximálně dlouhá. Série nám vzala strašně moc sil. Ještě jednou smekám před Kopřivnicí. Mají opravdu kvalitní mančaft a o to víc si našeho postupu vážíme. Teď kluci dostanou volno, ať doléčí nějaká lehčí zranění. Začneme se chystat na finále. Je nám jedno, kdo bude naším soupeřem. My musíme porazit každého, jestli chceme vyhrát. Pro nás jsou strašně důležité třetí třetiny. Už v sezoně se nám dařilo v nich nedostávat branky. Je to kvalitou týmu a kluci jsou trpěliví. Víme, že jsme silní v obraně. Když si to řekneme, tak ty třetí třetiny se nám daří. Hrajeme na čtyři útoky. Myslím si, že i to hraje velkou roli a to se poté na konci zápasu projeví.

Komentář k zápasu

Kopřivnice měla skvělý vstup do utkání, když se již ve druhé minutě ujala vedení. Filip Fojtík se v předbrankovém prostoru dostal ke kotouči a přesnou střelou rozveselil hostující fanoušky. V páté minutě byl vyloučen Kořenek. Hosté se sice radovali z druhého gólu, ale pouze chvíli. Rozhodčí branku neuznali, protože hostující hráč se k puku dostal za pomoci hry vysokou holí. Ďáblové následné oslabení ubránili a rozdíl zůstal jednogólový. V deváté minutě se Kopřivnice dostala do další šance, Šimonů se však zvládl rychle přemístit k pravé tyči své brány a skvělým zákrokem podržel svůj tým.

V patnácté minutě obdržel Vladimír Váňa nepříjemnou ránu pukem, po které si odnesl krvavý šrám v blízkosti ucha. V sedmnácté minutě čelil Šimonů samostatnému úniku, který dokázal zneškodnit a následně se kotouče zmocnili Ďáblové, kteří z protiútoku dokázali srovnat stav utkání na 1:1. Matěj Kořenek poslal z pravého kruhu pro vhazování přesný pas na modrou čáru, odkud se tvrdou střelou prosadil Jaroslav Tomeček. Po první třetině se tak odcházelo do šaten za vyrovnaného stavu 1:1.

Hned v úvodu druhé části mohli jít Ďáblové do vedení, Micka však předvedl skvělý zákrok proti střele z mezikruží a stav se tak neměnil. Následně hráli Novojičínští přesilovou hru. V té si však největší šanci vytvořil ve vlastním oslabení Dominik Suchý, když se ocitl před Šimonů nikým nekrytý. Brankář Ďáblů mu však nedovolil skórovat. O chvíli později hráli Ďáblové přesilovku pět na tři, ale Micku nepřekonali a počet hráčů na ledové ploše se poté vyrovnal.

Novojičínští dostali ve 31. minutě další možnost přesilové hry, ale po následném faulu Zdeňka se hrálo čtyři na čtyři. Ani jeden z týmů více prostoru na ledě nevyužil, ale v následujícím krátkém oslabení se do samostatného úniku dostal Jan Sluštík. Micku však v souboji jeden na jednoho nepřekonal. Ve zbývající přesilové hře trefila Kopřivnice břevno domácí brány, ale jinou šanci si nevytvořila. Ve 35. minutě měli Novojičínští k dispozici další přesilovku. Tu sice nevyužili, ale hned po jejím skončení zamířil přesně Tomáš Franek, jenž poslal Ďábly do vedení. Ve zbytku druhé třetiny již branka nepadla a do třetí části se vstupovalo za stavu 2:1.

Již po čtyřech vteřinách hry ve třetí třetině byl vyloučen Franek, ale Kopřivnice početní převahu nevyužila. I když Kopřivnice byla více na puku, tak si největší šance vytvořili Jan Sluštík a David Květoň. Oba však dokázal vychytat Micka. V 53. minutě byl vyloučen Suchý a Ďáblové hráli další přesilovku, ale tentokrát ji dokázali využít. Tomáš Franek se zpoza brány dostal před brankoviště, odkud rychlou střelou pod víko poslal Ďábly do dvougólového vedení.

O dvě minuty později byl vyloučen Pargáč, Novojičínští však početní převahu nevyužili. V závěru to Kopřivnice zkoušela v šesti, ale u střídačky došlo k nedorozumění a na ledě bylo rázem sedm kopřivnických hráčů. Ďáblové tak utkání dohráli v klidu v přesilové hře u Mickovy brány.