Bořek Kopecký

Ďáblové slaví i přes rozsáhlou marodku postup do čtvrtfinále! Do zápasu zasáhli dva Ďáblové z juniorky, Denis Chmel si dokonce v pátém rozhodujícím utkání odbyl debut v mužském hokeji! V obraně pak působil útočník Dominik Kafka. Po bezbrankové první části udeřili Ďáblové dvakrát ve druhé dvacetiminutovce. Novojičínské poslal do vedení Jan Sluštík, na kterého navázal ve vlastním oslabení Rostislav Olesz. Ďáblové tak také potřetí vstupovali na hodonínském ledě do třetí části s dvoubrankovým vedením, ale Baníku se opět podařilo srovnat. Rozhodující klání dospělo až do prodloužení, ve kterém Dominik Kafka našel přesnou přihrávkou Rostislava Olesze, jenž nadvakrát překonal Pitáka a odstartoval novojičínské oslavy z postupu.

1. kolo, 2. liga, st 20.3.2024

SHKM Baník Hodonín
HK Nový Jičín

2:3 PP.

Branky a nahrávky: 53. Novák (M. Mach), 57. J. Švejda (Zaichyk, Bachánek) – 29. J. Sluštík (Hudeček, J. Hruška), 36. Olesz (Berka, Dudáš), 79. Olesz (Kafka, Konečný). Rozhodčí: Šudoma, Čech – Mikšík, Kučera. Vyloučení: 3:5. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 1 738. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3. Průběh série: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3.

SHKM Baník Hodonín: Piták (Dolíška) – Polesný (A), Sedláček, D. Rauš (A), Němec, M. Bílek, J. Švejda, L. Stuchlík – Sajdl (C), Mat. Novák, Sedlák – Štědrý, M. Mach, Laciga – Hložánek, Zaichyk, Weintritt – Luža, P. Krejčí, Huňady – Bachánek.

HK Nový Jičín: Klimek (Hořejší) – Báchor, J. Holáň, Gřesík, J. Hruška I, Dudáš – J. Sluštík (A), Hudeček, Berka – Olesz, Gebauer (C), Hilšer – Handl, Chmel, M. Fišer – Konečný, Maliník (A), D. Kafka.

Ohlasy

Jiří Zdeněk (asistent trenéra HK Nový Jičín) „Jeli jsme tady s oslabeným týmem, protože máme zraněné klíčové hráče. Přijeli jsme s tím, že zápas chceme vyhrát a postoupit dále, což se nám podařilo. Dlouho jsme bránili výsledek 0:0 a na soupeři šlo vidět, že je z toho zřejmě nervózní. Poté jsme dali dva góly a dostali jsme se do vedení. To jsme dlouho drželi, jenže ve třetí části Baník srovnal. Do prodloužení jsme šli s tím, že zápas urveme klidně podobným způsobem jako ve třetím utkání, kdy jsme udeřili v poslední minutě prodloužení, což se nám podařilo také dnes.“

Komentář k zápasu

Vstup do utkání měl lepší domácí Baník, jenž si v páté minutě vynutil aktivní hrou početní převahu. Oba celky si vytvořily šance, ale na obou stranách kralovali brankáři. Diváci určitě nesledovali nudný hokej, jenže úvodní třetina gól nepřinesla a poprvé v sérii se odcházelo do šaten za bezbrankového stavu 0:0.

Úvod druhé části vyšel lépe Ďáblům. Ve 23. minutě usedl na trestnou lavici Rauš, ale jeho vyloučení ještě zůstalo nepotrestáno. Ve 27. minutě pak u mantinelu dohrál Jana Holáně Hložánek, jenž následně pykal dvě minuty za nedovolené bránění. Novojičínští druhou početní převahu využili a ujali se vedení. Tečované nahození od modré čáry sklepl Jan Sluštík na hokejku Zdenka Hudečka, který zavezl puk za bránu a následně se pokusil nachytat Pitáka zakončením na první tyč. To si hodonínský brankář pohlídal svým pravým betonem, jenže k odraženému puku se dostal Jan Sluštík, který pohotovou dorážku poslal puk do sítě.

Otěže zápasu poté převzali domácí, kteří se hnali za vyrovnáním. Ve 34. minutě unikl novojičínské obraně Novák, jenže Klimek podržel svůj tým neskutečným zákrokem, když se roztáhl na brankové čáře a kličku domácího útočníka zneškodnil svým levým betonem. O dvě minuty později byl vyloučen za vysokou hůl Roman Maliník, jenže Ďáblům se podařilo udeřit ve vlastním oslabení. Kotouč z obranného pásma vyvezli Viktor Berka, který pokračoval v jízdě až na pravý kruh, odkud našel přesnou přihrávkou hůl Rostislava Olesze, jenž si přehodil puk na forhend a zamířil přesně nad Pitákovu vyrážečku.

Baník poté pokračoval v přesilové hře a měl několik příležitostí vrátit stav utkání na jednobrankový rozdíl, ale obětavá novojičínská obrana se skvělým Klimkem snížení nedovolila. Hodonín pokračoval v tlaku až do posledních vteřin druhé části, ale gól neslavil a Ďáblové tak také potřetí vstupovali v Hodoníně do třetí části s dvoubrankovým vedením. Aktivní hra Hodonína pokračovali také ve třetí třetině.

Ve 46. minutě pykal za vysokou hůl čtyři minuty Rostislav Olesze, ale Baník se i přes mnoho gólových šancí snížení nedočkal. Klimek musel předvést nejtěžší zákrok až na konci čtyřminutového oslabení, kdy vytáhl svůj beton proti nepříjemné teči. Kontaktní branka přišla v čase 52:14. Matěj Mach našel na pravém kruhu Matěje Nováka, který měl dostatek času si zakončení připravit a následně poslal kotouč mimo Klimkův dosah k levé tyči.

Domácí gól nakopl a tvořili si další šance. Z protiútoku však mohl Ďáblům vrátit dvoubrankový náskok Zdenko Hudeček, jenže jeho střelu zblízka zneškodnil Piták svými betony. Novojičínský útočník následně odjel za vysokou hůl na trestnou lavici, jenže v přesilovce ještě vyrovnaní nepřišlo. Hodonínští slavili srovnání až o 43 vteřin později po velmi kontroverzní brance. Klimek již měl puk ve své moci, jenže po kontaktu s padajícím domácím hráče se volného kotouče zmocnil Jan Švejda, který z dorážky srovnal na 2:2.

Baník měl možnost udeřit ještě v poslední minutě, ale Klimek podržel novojičínský celek, když zastavil pokus z pravé strany i následnou dorážku. Pátý zápas tak muselo rozhodnout až prodloužení. V tom se hrálo převážně před Klimkem, ale také Ďáblové si vytvořili své šance. V 71. minutě si Novojičínští vytvořili tlak. Při signalizované výhodě si volný puk našel Stanislav Báchor, ale zblízka Pitáka nepřekonal.

Novojičínští měli následně k dispozici přesilovou hru, ale utkání po početní převaze stále pokračovalo. V 76. minutě se již někteří domácí příznivci zvedali ze sedaček, když tečovaná rána od modré čáry jen těsně minula branku Ďáblů. Novojičínským se v prodloužení povedl podobný kousek jako ve třetím zápase, když v závěru prvního prodloužení slavili vítěznou branku. Viktor Konečný předal puk na modrou čáru Dominiku Kafkovi, který se neunáhlil se střelou a všiml si před brankou volného Rostislava Olesze, jenž nadvakrát překonal Pitáka a v čase 78:59 propukly novojičínské oslavy z postupu do čtvrtfinále.