Bořek Kopecký

Vývoj třetího klání byl velmi podobný tomu úvodnímu. Ďáblové vedli po dvou třetinách o dvě branky, ale Baník ve třetí části dvěma góly srovnal a poslal utkání do prodloužení. Tam chyběly milimetry, aby Hodonín obrat dokonal, ale Ďábly zachránila branková konstrukce. Už to vypadalo, že první prodloužení o vítězi nerozhodne, ale Roman Maliník odmítl pokračování zápasu a v čase 78:11 po přihrávce Viktora Konečného umístil svou skrytou střelu přesně nad lapačku. Novojičínští tak mají jedinečnou příležitost ukončit osmifinálovou sérii před svými fanoušky. Pokusí se o to v pondělí od 18:00.

1. kolo, 2. liga, so 16.3.2024

SHKM Baník Hodonín
HK Nový Jičín

2:3 PP.

Branky a nahrávky: 46. Bachánek (M. Mach, Polesný), 53. Mat. Novák (M. Mach, Weintritt) – 7. Gřesík (D. Kafka), 34. Konečný (J. Hruška I, Květoň), 79. Maliník (Konečný, J. Hruška I). Rozhodčí Šudoma, Rapák – Bartek, Voznička. Vyloučení: 8:4. Využití: 2:1. V oslabení 0:0. Diváci 1503. Průběh utkání 0:2, 2:2, 2:3.

SHKM Baník Hodonín: Piták (Dolíška) – Polesný (A), Sedláček, D. Rauš (A), Němec, Bílek, Švejda, L. Stuchlík – Mat. Novák, Sedlák, Štědrý – M. Mach, Bachánek, Weintritt – Hložánek, Zaichyk, Sajdl (C) – Dobiáš, Huňady, Luža – P. Krejčí.

HK Nový Jičín: Klimek (Hořejší) – Andrýsek, Báchor, Gřesík, J. Hruška I, J. Holáň, Dudáš – J. Sluštík (A), Hudeček, Berka – Olesz, Flok, Gebauer (C) – Hilšer, D. Kafka, Handl – Konečný, Maliník (A), Květoň.

Ohlasy

Jiří Zdeněk (asistent trenéra HK Nový Jičín) „Hodonín hrál za podpory výborných fanoušků dobrý hokej. Napadali, bruslili a opticky to vypadalo, že mají převahu. My jsme měli také šance a z toho, co jsme si řekli, nakonec padly góly. Drželi jsme po dvou třetinách stav 2:0. Strašně nás podržel brankář. Hráli jsme bojovně a zodpovědně. Škoda té třetí třetiny, kdy jsme se začali bát o výsledek a odhazovali jsme puky. Tím se Baník dostával do šancí a měl tlak, díky čemu se jim bohužel podařilo vyrovnat. V prodloužení jsme paradoxně hráli nejlepší třetinu. Najednou jsme byli silní na puku a vyplatilo se nám to. Ke konci třetiny jsme dali gól a tím jsme zápas zlomili na naší stranu.“

Komentář k zápasu

Novojičínští hráli v úvodu utkání přesilovku a Piták si musel hned připsat složitější zákrok, když zneškodnil nepříjemnou dorážku. Na konci 7. minuty se již Ďáblové ujali vedení. Od modré čáry vypálil David Gřesík, jehož rána skončila v levém horním růžku domácí branky a Piták poprvé lovil puk ze své sítě. Poté převzal otěže zápasu Baník, ale Ďábly držel neskutečný Klimek, jenž dokázal zneškodnit všechny šance domácího celku.

V patnácté minutě ujel novojičínské obraně Jan Štědrý, ale svou kličkou na Klimka nevyzrál a Ďáblové zůstali ve vedení, které si také odnesli po dvaceti minutách hry do kabin. Na začátku druhé třetiny přišla série vyloučení ze strany hodonínských hráčů. Novojičínští hráli dokonce dlouhou přesilovku pět na tři, ale nedisciplinovanost Baníku nepotrestali. V největší šanci se ocitl Adam Flok, jenže odražený puk se mu nepodařilo poslat mezi tři tyče.

Následně mohlo být srovnáno, ale Klimek se blýskl dalším důležitým zákrokem. Na začátku 33. minuty usedl na trestnou lavici Tomáš Sedláček, jenž pykal celkem čtyři minuty za sekání a nesportovní chování. Tato početní převaha již přinesla gól. Střelu Davida Květoně z pravého kruhu vyrazil Piták na hůl Viktora Konečného, jenž poslal kotouč do poloodkryté domácí svatyně.

Novojičínští tak po dvou třetinách vedli 2:0. Ve třetí části však opět začal úřadovat Baník. Ve 46. minutě nejdříve snížil v přesilové hře na rozdíl jediného gólu Adam Bachánek, jenž obdržel přesnou přihrávku zpoza branky následně zamířil přesně do horního rohu. Domácí si vytvořili další šance, ale vždy narazili na skvělého Klimka. V 52. minutě pykal za podrážení Dominik Kafka. Ďáblové se však ve vlastním oslabení dostali do přečíslení. Rostislav Olesz našel křižnou přihrávkou Robina Gebauera, ale novojičínský kapitán přesouvajícího se Pitáka nepřekonal.

Z následného protiútoku udeřil Baník. Z pravé strany se před branku natlačil Mach, po jehož akci se kotouč odrazil na hokejku Matěje Novák, jenž pohotovým zakončením vyrovnal na 2:2. Skóre se již poté neměnilo a následovalo dvacetiminutové prodloužení pět na pět. V něm byl blízko k vítězství Hodonín, ale Ďábly po střele Dobiáše zachránila branková konstrukce.

Už to vypadalo, že na řadu přijde druhé prodloužení, ale to odmítl Roman Maliník, který v čase 78:11 převzal na vrcholu pravého kruhu kotouč od Viktora Konečného a poté umístil svou skrytou střelu přesně nad lapačku. Ďáblové tak na hodonínském ledě slavili vůbec první vítězství a po vyrovnané bitvě si odváží mečbol. Ten se pokusí proměnit již v pondělí před svými fanoušky. Úvodní buly je naplánováno na 18:00.