Bořek Kopecký

Druhý osmifinálový souboj nabídl pořádnou podívanou. Úvodní dějství nabídlo čtyři branky, po kterých se odcházelo do šaten za vyrovnaného stavu 2:2. Vítězná branka přišla ve vlastním oslabení, kdy kotouč překročil brankovou čáru po střele Adama Floka. Novojičínští se prezentovali skvělou týmovou hrou a nepouštěli Baník do větších brankových příležitostí. Po závěrečné siréně tak slavili těsné vítězství 3:2, čímž srovnali stav osmifinálové série na 1:1. Výherci speciálních soutěží si navíc domů odnesli hodnotné ceny. Série se teď přesune do Hodonína, kde si již jeden z celků vytvoří mečbol! V Novém Jičíně se bude hrát v pondělí, kdy se oba celky utkají od 18:00 ve čtvrtém osmifinálovém klání.

1. kolo, 2. liga, čt 14.3.2024

HK Nový Jičín
SHKM Baník Hodonín

3:2

Branky a nahrávky: 5. Květoň (Maliník), 8. Dudáš (Maliník, Flok), 36. Flok (Maliník) – 7. Weintritt (D. Rauš, Sedláček), 20. Hložánek (Sedláček, Zaichyk). Rozhodčí Šutara, Čech – Gančarčík, Hladík. Vyloučení: 7:7. Využití: 0:1. V oslabení 1:0. Průběh utkání 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2.

HK Nový Jičín: Klimek (Hořejší) – Gřesík, Andrýsek, Báchor, D. Holáň, J. Hruška I, J. Holáň, Dudáš – Maliník (A), Flok, Květoň – Hudeček, Olesz, Konečný – J. Sluštík (A), Gebauer (C), Berka – Handl, D. Kafka, Škarka – Hilšer.

SHKM Baník Hodonín: Piták (Dolíška) – Sedláček, D. Rauš (A), Polesný (A), Němec, Bílek, L. Stuchlík – Dobiáš, Sajdl (C), Mat. Novák – Sedlák, Štědrý, M. Mach – P. Krejčí, Hložánek, Zaichyk – Weintritt, Luža, Bachánek.

Ohlasy

Petr Kuboš (trenér HK Nový Jičín) „Byl to první domácí zápas v play-off. V sérii jsme prohrávali 0:1 a věděli jsme, že dnes musíme zabrat a vyhrát, abychom se vrátili zpět do série. To se nám podařilo. Semkli jsme se jako tým a hráli jsme od první do poslední minuty. Utkání jsme také zvládli takticky a po týmové stránce. Soupeř si příliš mnoho šancí nevytvořil. My jsme měli spoustu šancí v první třetině, kdy jsme mohli klidně dát více branek a odskočit. Takhle to bylo vyhrocené až do konce. Jsem rád a hrdý, že se tým tak semkl a dokázal utkání vyhrát, čímž sérii srovnal na 1:1.“

Komentář k zápasu

Ďáblové měli aktivní vstup do utkání a odměnou jim byla vedoucí branka. Roman Maliník vyhrál vhazování přesně na hůl Davida Květoně, jenž pohotovou přízemní střelou propálil Pitáka mezi betony. Novojičínští mohli hned vzápětí přidat další góly. Nejdříve se před Pitákem ocitl volný Martin Škarka, ale hostující brankář dokázal zasáhnout pravým ramenem. O chvíli později ujel hodonínské obraně Dominik Kafka, jenže svou bekhendovou střelou mezi betony na Pitáka nevyzrál.

V sedmé minutě naopak udeřil Baník. Filip Weintritt si po několika kličkách udělal prostor ke střele a vymetl pavučinku v levém horním rohu novojičínské branky. Hodonínští však srovnání neslavili příliš dlouho. Již po 38 vteřinách hry se Ďáblové dostali do přečíslení tři na dva, při kterém vzal na sebe zakončení Martin Dudáš, jenž svou dělovku poslal přesně nad lapačku Pitáka.

V patnácté minutě byl Piták opět překonaný, ale dorážka Martina Škarky nakonec projela těsně vedle levé tyče hodonínské svatyně. Baník však ještě do sirény slavil vyrovnávací gól. Při přesilovce vyrazil Klimek střelu Sedláčka do brusle Erika Hložánka, od které kotouč zamířil až za brankovou čáru. Po úvodním dějství tak panoval stav 2:2.

Na začátku druhé třetině měl možnost vrátit Ďáblům vedení Martin Škarka, jenž vystihl hostující rozehrávku, ale zblízka Pitáka neprostřelil. Následně zahrozil Baník. Ve 25. minutě čelil Klimek nepříjemné teči po střele od modré čáry, ale hrací předmět dokázal udržet před brankovou čárou. Ve 31. minutě musel do práce Piták, který si poradil s pokusem Viktora Konečného a o chvíli později i s dorážkami Adama Floka a Romana Maliníka po střele Davida Květoně.

Ve 35. minutě se zaskvěl Klimek, jenž nejdříve zneškodnil nepříjemnou teč a poté se ještě včas přesunul proti následné dorážce. O chvíli později se Ďáblové velmi zlobili po vyloučení Robina Gebauera, ale dvouminutový trest je nakonec tolik nemrzel. Ve vlastním oslabení totiž ujeli Adam Flok s Romanem Maliník. Po střele Adama Floka to již vypadalo na skvělý zákrok Pitáka, ale kotouč se nakonec objevil za brankovou čáru a Ďáblové opět vedli.

Ve třetí třetině šlo novojičínskému celku především o poctivou obranu. I přesto se však dostávali do šancí. Tu největší měl na svědomí Rostislav Olesz, který se dostal až před Pitáka, jenže při zakončení byl faulován. I přes velké protesty trestné střílení nenastalo a následoval pouze dvouminutový trest. Baník to v závěru utkání ještě zkoušel v šesti, ale pevnou novojičínskou obranu s vynikajícím Klimkem v brankovišti nepřekonal a série se tak vrací do Hodonína za vyrovnaného stavu 1:1.