Bořek Kopecký

Utkání 42. kola na ledě Havlíčkova Brodu se již neslo v duchu play-off. Průběh zápasu byl zase velmi podobný poslednímu duelu se Šumperkem. Novojičínští se v první části dostali do vedení, když skvělou přihrávku Robina Gebauera zužitkoval přesným zakončením Zdenko Hudeček. Otěže utkání následně převzali Bruslaři, ale také Ďáblové si tvořili své šance a hned několikrát mohli odskočit do dvoubrankového vedení. V novojičínském brankovišti opět čaroval Jakub Klimek, jehož kouzlo prolomil ve 25. minutě Milan Valášek, jenž vyrovnal na 1:1. Stejný střelec poslal Bruslaře do vedení, když dostal kotouč za brankovou čáru po odrazu od svých bruslí. Ďáblové si následně vytvořili tlak a hned několikrát pálili do téměř odkryté branky, ale domácí celek držel skvělý David Cinka. Na konečných 3:1 upravil gólem do prázdné branky sedm vteřin před koncem Lukáš Endál.

42. kolo, 2. liga, so 2.3.2024

BK Havlíčkův Brod
HK Nový Jičín

3:1

Branky a nahrávky: 25. Valášek (Voříšek, Tecl), 55. Valášek (Tecl, A. Dvořák), 60. Endál (Kopic) – 6. Hudeček (Gebauer, D. Handl). Rozhodčí Maršálek – Kalina, Štěrba. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:0. V oslabení 0:0. Průběh utkání 0:1, 3:1.

BK Havlíčkův Brod: Cinka (Č. Novák) – Ja. Novák (A), A. Dvořák, D. Vacík, Kutlvašr, M. Krejčí, Benák – Tecl, Valášek, Voříšek (A) – Endál, Pártl, Kopic – Havlát, Dymák, P. Kuchta (C) – Košťál.

HK Nový Jičín: Klimek (Hořejší) – Hanák, Kuboš, D. Holáň, Hruška, Dudáš, J. Holáň – Škarka, Maliník (A), Konečný – J. Sluštík (A), Hudeček, Flok – Gebauer (C), Květoň, Hilšer – Kafka, D. Handl, P. Svoboda.

Ohlasy

Petr Kuboš (trenér HK Nový Jičín) „Po nešťastném utkání se Šumperkem to byl z naší strany dobrý zápas. I když jsme prohráli, tak jsme rádi, že jsme utkání odehráli výborně. Vedli jsme 1:0, dlouho jsme se drželi a ubránili jsme několik oslabení, nepoložilo nás to. Poté přišel sportovní zákon nedáš, dostaneš, kdy jsme dostali na 2:1. Měli jsme potom dvě obrovské šance na vyrovnání, ale nepodařilo se nám je proměnit. Nevyhráli jsme, ale dnes odjíždíme s hlavami nahoře.“

Komentář k zápasu

Hned v úvodu utkání usedl na trestnou lavici Benák, jenže Ďáblové rychlou početní převahu nevyužili. Při hře pět na pět vzápětí zahrozil na druhé straně Endál, ale svým nepříjemným pokusem na Klimka nevyzrál. První větší novojičínskou šanci měl na svědomí Adam Flok, ale Cinka si jeho přízemní pokus mezi betony dokázal pohlídat.

V šesté minutě již ale lovil domácí brankář kotouč ze své sítě. V rohu kluziště se puku zmocnil kapitán Robin Gebauer, který našel mezi kruhy nikým nekrytého Zdenka Hudečka, jenž poslal kotouč do protipohybu Cinky a střelou nad lapačku otevřel gólový účet utkání. Ve desáté minutě se uvolnil na levé straně Kuchta, ale svůj pokus poslal pouze do Klimkovy vyrážečky.

Na konci dvanácté minuty se hrálo opět před Cinkou. Adam Flok našel přesným pasem Viktora Konečného, jehož pokus proletěl jen kousek vedle levé tyče domácí branky. Následně hráli první přesilovku také Bruslaři, ale ani domácí celek nebyl při početní převaze úspěšný. Šance Havlíčkova Brodu přišly až při hře pět na pět. Nejdříve prošel novojičínskou obranou Endál, ale Klimek se roztáhl na brankové čáře a zasáhl svým pravým betonem.

O dvě minuty později se v podobné situaci ocitl Valášek, jenže ze souboje opět odešel vítězně novojičínský brankář. Ďáblové si tak do šaten odnášeli vedení 1:0. V úvodu druhé části měl možnost navýšit vedení svého týmu Jan Sluštík, jenže ve vlastním oslabení při samostatném úniku na Cinku nevyzrál. Z protiútoku zahrozili domácí, ale Klimek si s pokusem Havláta dokázal poradit.

Bruslaři slavili srovnání ve 25. minutě. Voříšek předal na vrcholu pravého kruhu kotouč Milanu Valáškovi, jenž měl dostatek prostoru a času si střelu připravit, což vedlo k přesnému zakončení do levého horního rohu. Havlíčkobrodští byli hladoví po další brance, ale vždy narazili na perfektního Klimka, který v polovině zápasu zneškodnil hned několik gólových šancí domácího celku.

Možnost udeřit měli také Ďáblové, jenže střílenou přihrávku Robina Gebauera se Janu Holáňovi nepodařilo usměrnit mezi tři tyče. V závěru druhé části to ještě zkoušel Endál, ale po důležitém zákroku Klimka se odcházelo do šaten za vyrovnaného stavu 1:1. Bruslaři pokračovali v aktivní hře také na začátku třetí třetiny, ale stav se dlouho neměnil. Do vedení naopak mohli jít Ďáblové, jenže proti střele Viktora Konečného do odkryté branky se blýskl skvělým zákrokem Cinka.

V závěru 55. minuty se naopak prosadili domácí. Po levé straně projel Tecl, který před brankou předložil kotouč Milanu Valáškovi, od jehož bruslí se puk odrazil za brankovou čáru. Poté převzali otěže zápasu Ďáblové, kteří si vytvořili hned několik šancí. Před Cinku se nejdříve natlačil Adam Flok, ale bekhendový pokus novojičínského útočníka zneškodnil domácí brankář svou maskou. O chvíli později si našel odražený kotouč David Květoň, proti jehož střele se Cinka dokázal včas přesunout a podržel svůj tým skvělým zákrokem.

V závěru utkání se Ďáblové rozhodli pro risk bez brankáře. Kotouče se však chopil Kopic, jenž před brankou ještě přihrál Lukáši Endálovi, který uklidil puk do odkryté novojičínské branky a svým 200. gólem v havlíčkobrodském dresu rozhodl o vítězství Bruslařů 3:1. Novojičínští se v dalším kole představí na domácím ledě, kde budou ve středu v rámci derby hostit Bobry z Valašského Meziříčí.