Bořek Kopecký

Novojičínští se do Šumperku vydali bez dvou nejproduktivnějších hráčů Viktora Konečného a Romana Maliníka. V první třetině se Draci ujali vedení 2:0 a vypadalo to, že si proti Ďáblům připíší další vítězství. Poté však začali úřadovat Ďáblové, kteří v první části snížili z hole Zdenka Hudečka a ve druhé třetině otočili třemi góly stav zápasu ve svůj prospěch. Ze strany Šumperku přišlo pouze snížení na 3:4, a Ďáblové tak konečně porazili Draky v mistrovském utkání. Tříbodovým ziskem se zároveň posunuli na třetí příčku před hodonínský Baník. Na výhře Ďáblů se výrazně podílel dvougólový Zdenko Hudeček a skvěle chytající Filip Hořejší. (foto: Věra Václavková / dracisumperk.cz)

30. kolo, 2. liga, st 17.1.2024

Draci Pars Šumperk
HK Nový Jičín

3:4

Branky a nahrávky: 11. Polách (Skopal, Dudycha), 14. Šišolák (J. Horký), 52. Pěnčík (Vachutka, P. Kubíček) – 16. Hudeček (Kafka), 25. Škarka (Zdeněk, Kuboš), 26. Hudeček (Kafka), 35. Flok (Gebauer, Berka). Rozhodčí: Koziol – Návrat, Frais. Vyloučení: 2:4. Využití:0:0. V oslabení 0:0. Průběh utkání 2:0, 2:4, 3:4.

Draci Pars Šumperk: Irgl (Ryšavý) – Cekr, Pěnčík, P. Kubíček, Minařík, Jarmara, P. Hohl, Dudycha, Rutar (A) – Izák, Nilsson, Jaroš (C) – Šišolák, Vachutka (A), Skopal – Polách, Tomeš, Lichner – J. Horký.

HK Nový Jičín: Hořejší (Klimek) – J. Holáň, Gřesík, D. Holáň, Kuboš, Hruška, Dudáš – Olesz, Zdeněk, Tarnoczy – Gebauer (C), Flok, J. Sluštík (A) – Květoň, Škarka, Hudeček – Berka, Kafka, D. Handl – Hilšer.

Ohlasy

Petr Kuboš (hrající trenér HK Nový Jičín) „Dneska jsme za tři body velmi rádi. Měli jsme Šumperku co vracet z předchozích zápasů. Do utkání jsme nevkročili moc šťastně a prohrávali jsme 0:2. Trochu jsme byli zaskočení, ale ve druhé třetině jsme se zvedli a dali jsme hlavy nahoru. Začali jsme hrát jednodušeji a více systémově. Podařilo se nám dát góly a třetí třetina už byla pouze o tom, to udržet a hrát zodpovědně. To se nám povedlo a jsme velice rádi, že si ze Šumperku vezeme tři body.“

Komentář k zápasu

V úvodu utkání byl k vidění opatrný hokej z obou stran a první přerušení přišlo až po pěti minutách hry. V šesté minutě měli Draci k dispozici první přesilovou hru, ale ta k úvodnímu gólu nevedla. První branka přišla v čase 10:48. Šumperk se dostal do přečíslení dva na jednoho, při kterém našel Skopal volného Adama Polácha, který předvedl povedenou kličku do protipohybu a zasunul puk za záda Hořejšího.

Následně usedl na trestnou lavici Dudáš a Draci měli možnost navýšit své vedení. To se jim sice v přesilové hře nepodařilo, ale gól slavili již pět vteřin po konci Dudášova trestu. Od pravého mantinelu vyslal střílenou přihrávku Horký, jehož nabídku usměrnil mezi Hořejšího betony Ondřej Šišolák. Ďáblové dokázali snížit na konci šestnácté minuty. Odražený puk v rohu kluziště dojel jako první Kafka, jenž si mezi kruhy všiml volného Zdenka Hudečka, který si navedl kotouč na bekhend a střelou pod lapačku rozvlnil síť v šumperské brance.

Po chvíli mohlo být srovnáno. V neobvyklé pozici se ocitl obránce Jan Holáň, který ujel domácí obraně a stál tváří v tvář Irglovi, který však jeho zakončení do horní poloviny branky udržel před brankovou čárou. V osmnácté minutě se puk odrazil na hokejku Polácha, ten však z dobré pozice na Hořejšího nevyzrál. Z následného protiútoku se blýskl skvělým zákrokem také Irgl, který včas zareagoval na teč Gebauera a zasáhl svým pravým ramenem. Do druhé části tak Draci vstupovali s těsným vedením 2:1.

Novojičínští slavili vyrovnávací gól ve 25. minutě. Zdeněk našel na pravé straně rozjetého Martina Škarku. Hattrickový střelec z posledního zápasu se dostal do samostatného úniku, přehodil si kotouč na forhend a přesným zakončením ke vzdálenější tyči srovnal stav utkání na 2:2. V následující minutě již Ďáblové vedli. Špatnou rozehrávku Šumperku vystihli Kafka, který našel ještě lépe postaveného Zdenka Hudečka, jenž zamířil přesně nad lapačku a svým druhým gólem v utkání poslal Ďábly do vedení.

Od úspěchu nebyla daleko ani střela Floka, který pálil po přesné přihrávce Gebauera, ale Irgl dokázal zasáhnout svým pravým ramenem. Na konci 29. minuty stál před Hořejším zcela osamocený Izák, ale novojičínský brankář vyrovnání nedovolil. O minutu později byla na konci nenápadné akce střela Zdeňka, která však rozezvonila tyč domácí branky. V další šanci se následně objevil Květoň, jenže skákavý kotouč se mu nepodařilo dopravit za Irglova záda. Z následného protiútoku mohlo přijít srovnání, ale Cekr u pravé tyče neusměrnil puk do novojičínské svatyně.

V čase 34:48 odskočili Ďáblové do dvoubrankového vedení. Flok zachytil rozehrávku Draků a společně s Gebauerem se vydali do přečíslení dva na jednoho. Novojičínský kapitán našel přesným pasem hůl Adama Floka, který navedl puk za přesouvajícího se Irgla a zvýšil náskok svého týmu na 4:2. Draci měli možnost snížit v početní převaze, ale vždy narazili na skvěle chytajícího Hořejšího.

V závěru druhé části hráli přesilovku také Ďáblové. V první příležitosti se ocitl Olesz, ale jeho teč si Irgl pohlídal a zasáhl svými betony. Posléze pálil z nebezpečné pozice Zdeněk, jenže jeho pokus zblokovali obětaví obránci. Novojičínští tak odcházeli do šaten s dvoubrankovým vedením. Na začátku třetí třetiny dopadl odražený puk na hůl Jaroše, který poslal kotouč jen těsně vedle levé tyče. O chvíli později se na druhé straně dostal do samostatného úniku Sluštík, jehož zakončení zlikvidoval Irgl svou lapačkou.

Ve 47. minutě ujel po pravé straně Vachutka, ale Hořejší jeho bekhendový pokus vyrazil svým levým betonem. Draci poté měli možnost potrestat špatnou rozehrávku Ďáblů, ale puk po teči minul novojičínskou branku. Na druhé straně se poté dostal po pěkné kličce až před Irgla Škarka, ale mladý novojičínský útočník byl při zakončení faulovaný a následovala přesilovka. V ní se ocitl v největší šanci Flok, s jehož střelou si Irgl dokázal poradit.

Na začátku 52. minuty přišla kontaktní branka. Z levé strany se před Hořejšího natlačil obránce Martin Pěnčík, který forhendovým zakončením snížil na rozdíl jediného gólu. O dvě minuty později viselo ve vzduchu srovnání. Před Hořejšího se natlačil další z domácích hráčů a kotouč poté zůstal volně ležet v brankovišti. Jako první však u něj byl Hořejší, který jej pohotově ukryl pod svou lapačku.

Draci to v závěru utkání zkoušeli v šesti. Ještě větší příležitost k vyrovnání dostali po vyloučení Olesze, ale novojičínská čtveřice srovnání nedovolila a Ďáblové slavili po dalším obratu již čtvrté vítězství v řadě.