Bořek Kopecký

Vyrovnaný zápas třináctého kola dospěl v Krnově až do prodloužení. Ďáblové se ujali vedení, ale Slezanu se ještě v první části podařilo vyrovnat. Stav 1:1 platil až do začátku třetí třetiny, kdy poslal Opavu do vedení Vojtovič. Nakonec to však byli Ďáblové, kteří po dvou brankách Konečného sahali po třech bodech. Vojtovič však svým druhým gólem v utkání poslal zápas do prodloužení, ve kterém vystřelil Slezanu bonusový bod Tomáš Rousek. Novojičínští tak svou vítěznou šňůru neprodloužili, ale z Krnova si vezou alespoň bod. V novojičínském dresu debutoval Rostislav Olesz, jenž hned v prvním zápase mezi Ďábly zaznamenal asistenci.

13. kolo, 2. liga, st 8.11.2023

HC Slezan Opava
HK Nový Jičín

4:3 PP.

Branky a nahrávky: 9. Stuchlík (Rousek, Štěpánek), 41. Vojtovič (Brada, Thiel), 57. Vojtovič, 62. Rousek (Stuchlík) – 5. Geidl (Olesz, Kuboš), 44. Konečný (Matěj), 49. Konečný (Geidl, Matěj). Rozhodčí: Koziol – Bartek, Hladík. Vyloučení: 3:2. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci 209. Průběh utkání 0:1, 2:1, 2:3, 4:3.

HC Slezan Opava: Slíž (Nowak) – Šindelář (C), Ervasti, Adamec, Štěpánek, Jak. Ludvík, Thiel, Lehotský – Brada, Káňa (A), Kadula – Dobša, Stuchlík, Rousek (A) – Krupa, Beránek, Vojtovič – Kotásek, Štindl, Häring – Hendrych.

HK Nový Jičín: Šimonů (Hořejší) - Báchor, Holáň J., Dudáš, Homola, Hanák, Kuboš - Konečný, Maliník (A), Handl - Geidl, Matěj, Tarnoczy - Olesz, Škarka, Gebauer - Hilšer, Berka.

Ohlasy

David Dostál (trenér HK Nový Jičín)„Místo tří bodů máme jeden, takže jsme samozřejmě zklamaní. I když to nebyl náš nejlepší zápas, tak takový tým, který chce dokázat, že má na to, aby hrál o horní příčky, tak musí být schopen dotáhnout takové utkání do vítězného konce. Musíme se vyvarovat zbytečných individuálních chyb, které už nás několikátý zápas stojí vítězství. Takhle nelze dát pokračovat.“

„Je to zdvižený prst pro všechny hráče, že prostě nemůžeme hrát, jak chceme. Účel světí prostředky, v určitých chvílích musíme vědět, co v daný moment udělat, abychom soupeři nedali šanci tvořit si brankové příležitosti. Dnešní porážka je nesmírně frustrující, protože jsme si ji zavinili sami.“

„Musíme být dostatečně solidní a koncentrování po celý zápas. Věděli jsme, že nás dnes čeká těžké utkání. Opava má bruslivé hráče, kteří dřou, nikdy nic nevypustí a panuje tam týmový duch. Všechny góly jsme však obdrželi po individuálních chybách. Soupeři jsme góly darovali, což se nesmí stávat na žádné úrovni. V budoucnu si na to musíme dávat pozor.“

Komentář k zápasu

První minuty patřily Slezanu, který aktivním napadáním dělal Ďáblům potíže, ale větší brankovou příležitost si nevytvořil. Ve čtvrté minutě se provinil držením Štěpánek a hra se přesunula před Slíže. Novojičínští dokázali přesilovou hru využít a dostali se do vedení. Rostislav Olesz již po čtyřech minutách hry získal premiérový kanadský bod v dresu Ďáblů, když zavezl puk do útočného pásma, zkušeně jej podržel na levém kruhu a poté našel křižnou přihrávkou Nica Geidla, který kličkou do protipohybu překonal domácího brankáře.

Poté však opět hrozila Opava. Před Šimonů se dostal Beránek, jenže vyrovnat se mu nepodařilo. Následně však přišel dvouminutový trest Hanáka a přesilovou hru se podařilo využít také Slezanu. Ďáblové si nepohlídali křižnou přihrávku Rouska, který na vzdálenější tyči našel osamoceného Kryštofa Stuchlíka, který na začátku deváté minuty srovnal na 1:1.

Ve zbytku úvodní třetiny byla k vidění hra nahoru dolů, na obou stranách však dominovali muži v maskách. Na konci třetiny ještě nepříjemně pálil z pravého kruhu Kryštof Kadula, který mířil na vzdálenější tyč. Šimonů však jeho nebezpečný pokus dokázal vytěsnit mimo tři tyče a po první dvacetiminutovce panoval stav 1:1. Ve 22. minutě se ve slibné střelecké pozici ocitl Rousek. Nejproduktivnější hráč Opavy dostal příliš volného prostoru a také času si zakončení připravit, jenže Šimonů podržel svůj tým skvělým zákrokem pravým ramenem.

Hra se poté přesunula na druhou stranu. Protiútok Ďáblů zakončoval Maliník, jenže Slíž se dokázal včas přesunout ke své levé tyči a kotouč udržel před brankovou čárou. Ďáblové měli následně možnost dostat se zpět do vedení, když byl vyloučen za hákování Rousek. Hned po vhazování pálil z vrcholu levého kruhu Konečný, který nastřelil pravou tyč opavské svatyně. Kotouč se následně odrazil za Slížova záda a poskakoval po brankovišti, ale brankovou čáru nepřekročil.

Po konci Rouskova trestu musel zasahovat také Šimonů. Štindl zpoza brány předložil puk osamocenému Šindelářovi, ale v souboji tváří v tvář byl úspěšnější novojičínský brankář, který zasáhl svým levým betonem. V závěru druhé části pak hrála přesilovku také Opava. Po chybě na modré čáře měli Ďáblové možnost jít ve vlastním oslabení do přečíslení dva na jednoho, jenže akce ve středním pásmu skončila nepřesnou přihrávkou.

Slezan však měl v posledních vteřinách druhé třetiny možnost jít do vedení. Ďáblové nechali před brankou zcela osamoceného Dobšu, ale Šimonů jeho pokus i následnou dorážku zneškodnil. Opavští pak pokračovali v přesilové hře na začátku třetí v části. Po sedmnácti vteřinách hry se domácí dostali do přečíslení dva na jednoho, které v závěru početní převahy proměnil po přihrávce Brady Jan Vojtovič. O chvíli později mohl Slezan slavit znova, když Štindl rozezvonil tyč novojičínské branky.

Na začátku 44. minuty však bylo opět srovnáno. Po přechodu do útočného pásma překonal Slíže střelou z vrcholu pravého kruhu Viktor Konečný. Vyrovnaný stav ale nemusel trvat dlouho. Ďáblové měli problémy s rozehrávkou a Slezan vyslal na brankáře Šimonů několik střel, ale svěřenci Davida Dostála tlak soupeře ustáli. Ve 49. minutě šli Ďáblové do vedení. Po rychlém protiútoku se dostali do přečíslení tři na dva, které po pěkné kombinaci proměnil přesnou střelou Viktor Konečný, jenž slavil druhý přesný zásah v utkání.

Slezanu se podařilo vyrovnat tři minuty před třetí sirénou. Nedorozumění Ďáblů na vlastní modré čáře potrestal Jan Vojtovič, který se chopil kotouče a z mezikruží překonal Šimonů střelou na teploměr. V 59. minutě nebyl daleko od hattricku Konečný, jenž si udělal prostor ke střele, ale Slíž jeho pokus zblízka zneškodnil. Utkání tak dospělo do prodloužení. To rozhodl v čase 61:12 Tomáš Rousek, který po přihrávce Stuchlíka umístil svou prudkou střelu přesně pod víko. Ďáblové tak přišli o vítěznou sérii, ale z Krnova si vezou alespoň bod.