Bořek Kopecký

Svěřenci Davida Dostála vyjeli v sedmém kole teprve do svého druhého venkovního utkání v této sezoně. Na ledě Plamenů prohrávali v polovině utkání o čtyři branky, ale zápas dvěma přesnými zásahy ještě zdramatizovali. Ďábly budou mrzet vyloučení, ve kterých se domácí prosadili hned třikrát. Ďáblové tak v nekompletní sestavě prohráli ve Žďáru nad Sázavou 2:5 a o první body z ledu soupeře budou opět bojovat ve středu, kdy zavítají do Šumperku.

7. kolo, 2. liga, so 14.10.2023

SKLH Žďár nad Sázavou
HK Nový Jičín

5:2

Branky a nahrávky: 11. Kulhánek (Dušek), 19. Maštera (Dušek), 24. Wasserbauer (Kadleček), 34. Půža (Čejka, Wasserbauer), 48. Kulhánek (Dušek) – 37. Handl (Berka, J. Holáň), 40. Konečný. Rozhodčí: Schenel – Gregar, Augusta. Vyloučení: 4:8. Využití: 3:1. V oslabení: 0:0. Diváci 460. Průběh utkání 4:0, 4:2, 5:2.

SKLH Žďár nad Sázavou: Maleček (Vít) – Kulhánek, Adam, Pleva (C), Grauer, Půža, Jar. Ludvík – Maštera, Jícha, Dušek – Čejka, Wasserbauer (A), Kadleček – Chlubna, Štola, Gregar – Polodna.

HK Nový Jičín: Šimonů (Hořejší) – Dudáš, Hruška, Báchor, J. Holáň, Hladiš, Kuboš – Konečný, Flok, Gebauer (C) – J. Sluštík (A), Škarka, Handl – Berka, Hilšer.

Ohlasy

David Dostál (trenér HK Nový Jičín) „Z výsledku jsme samozřejmě zklamaní. Před kluky však smekám. Bylo nás čtrnáct a bylo to velice složité. První třetinu jsme hráli velmi pěkný hokej a měli jsme více střel na branku, ale bohužel jsme udělali chybu, po které jsme byli vyloučení a inkasovali jsme. Druhý gól pak padl po fatální chybě. Prvních deset minut ve druhé třetině bylo v režii Žďáru, jenž v přesilovce zvýšil na 4:0. Některým u nás pukly saze a nezvládli emoce. Kluci však nic nevzdali a snažili se dostat do zápasu. Ve druhé třetině jsme dali dva pěkné góly, které jsme si zasloužili.“

„Do třetí třetiny jsme šli s tím, že chceme dát kontaktní gól. Bohužel šlo vidět, že Žďár měl více síly. Část zápasu hráli na čtyři lajny a dobře bránili, takže jsme si příliš nevytvořili tlak a šance. V oslabení jsme pak opět zbytečně inkasovali. Výsledek 2:5 je hořký, ale hráčům jsem poděkoval a smekl před jejich výkonem a hlavně odhodláním. Věřím, že ze zápasu se ponaučíme a ve středu již posbíráme nemocné a zraněné hráče a do Šumperku pojedeme s daleko větším kádrem.“

Komentář k zápasu

Plameny mohly jít do vedení již ve druhé minutě. Do samostatného úniku se dostal Maštera, ale Šimonů jeho forhendovou kličku dokázal zneškodnit. Před novojičínskou brankou bylo pořádně rušno v deváté minutě. Do předbrankového prostoru se natlačil Polodna, ale Šimonů se roztáhl na brankové čáře a kotouč udržel před svými betony. O chvíli později už byl brankář Ďáblů překonaný, ale kotouč se zastavil před brankovou čárou a novojičínští obránci jej urychleně odklidili do bezpečí.

V 11. minutě přišla přesilovka pro domácí celek. Z vrcholu pravého kruhu vypálil přesně do levého horního rohu Tomáš Kulhánek, který poslal Plameny do vedení. Poté převzali otěže utkání Ďáblové a hrálo se především před Malečkem. Novojičínští měli k dispozici dvě početní převahy, jenže ani jednu se jim nepodařilo využít. Blízko ke gólu byl Holáň, jenže před odkrytou brankou se mu nepodařilo trefit skákavý kotouč.

V závěru první dvacetiminutovky pak udeřily opět Plameny. Brankáře Šimonů nachytal překvapivou střelou z úhlu Vojtěch Maštera, jenž si všiml volného prostoru u pravé tyče a zvýšil vedení Žďáru na 2:0. Domácí navýšili své vedení na začátku druhé třetiny na 3:0. Šimonů dokázal vyrazit střelu Kadlečka, ale na dorážku Jana Wasserbauera již nedosáhl.

Ve 33. minutě usedli zároveň na trestnou lavici Hruška s Dudášem a Plamenům se naskytla dvouminutová přesilovka pět na tři. V ní se prosadil prudkou střelou z pravého kruhu Václav Půža, jenž zamířil přesně pod víko a zvýšil na 4:0. Ďáblové však zabrali a do přestávky ještě snížili na rozdíl dvou branek. Ve 37. minutě prostrčil Berka kotouč Danu Handlovi, jenž překonal Malečka kličkou do protipohybu. Poté měli možnost udeřit opět domácí, ale osamocený Čejka před brankou nedosáhl na pas Wasserbauera.

Ďáblové hráli na konci druhé třetiny početní převahu, kterou využil 51 vteřin před sirénou přesnou střelou z pravého kruhu Viktor Konečný. Maleček jeho zakončení díky skvělé cloně před brankovištěm vůbec neviděl. Do třetí třetiny se tak vstupovalo za stavu 4:2. Hned v úvodu třetí části se v dobré pozici ocitl Maštera, ale z dobré pozice netrefil poloodkrytou branku. Šimonů podržel Ďábly také ve 45. minutě, kdy se dokázal pohotově přesunout ke své pravé tyči.

Ve 47. minutě vznikla před domácí brankou potyčka, po které hrály Plameny další přesilovku. V té se chopil kotouče Tomáš Kulhánek, jenž projel novojičínskou obranou až před brankáře Šimonů, kterého překonal zakončením mezi betony. Žďárští si své vedení zkušeně hlídali a Ďábly nepouštěli do větších gólových příležitostí. V 56. minutě to z mezikruží zkoušel Handl, jenže pálil pouze do míst, kde měl Maleček připravenou svou vyrážečku. Ďáblové tak v nekompletní sestavě prohráli na ledě Plamenů 2:5.