Bořek Kopecký

Novojičínští přivítali v úvodním kole nové sezony na svém ledě hosty z Velkého Meziříčí. Ďáblové si v prvním ligovém zápase pod vedením Davida Dostála vytvořili v první dvacetiminutovce dvoubrankový náskok, který postupem času několikrát navýšili. Velkou zásluhu na vítězství má také brankář Daniel Šimonů, jenž Ďábly podržel v těžkých chvílích, kdy byli Horáci na dostřel. Na ledě vynikal především Viktor Konečný, který se blýskl hattrickem. Novojičínští tak po skvělém výkonu vstupují do sezony výhrou, když porazili Velké Meziříčí vysokým rozdílem 7:1.

1. kolo, 2. liga, so 23.9.2023

HK Nový Jičín
HHK Velké Meziříčí

7:1

Branky a nahrávky: 3. Flok (J. Sluštík, Gebauer), 10. Konečný (Andrýsek, Zdeněk), 14. Tarnoczy (Maliník), 25. Květoň, 43. Konečný (J. Sluštík), 48. Konečný, 49. Flok (Gebauer, Báchor) – 12. Doležal (Strnad). Rozhodčí: Blaha - Vengřín, Hladík. Vyloučení: 5:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci 569. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 7:1.

HK Nový Jičín: Šimonů (Hořejší) – J. Sluštík (A), Báchor, J. Holáň, Hruška, Andrýsek, D. Holáň, Hladiš, Hanák – Konečný, Maliník (A), Škarka – Zdeněk, Květoň, Tarnoczy – Kafka, Flok, Gebauer (C) – Handl, Hilšer, Berka.

HHK Velké Meziříčí: J. Juda (49. Chaloupek) – Kabelka, Ambrož (C), Slabý, Trnka, Svoboda, Vlašín (A), Kochánek – Juráň, Křenek (A), Šantora – Strnad, M. Juda, Doležal – Broža, Burian, Hrnčíř – Milotínský, Kuba, Horký – Dolníček.

Ohlasy

David Dostál (trenér HK Nový Jičín): „První zápas je vždy velice složitý a celý tým je nervózní. Od takového zápasu nevíme, co čekat. Nabízejí se otázky, jestli jsme dobře připravení nebo v jaké formě přijede soupeř. Šlo to vidět i na ledě. Místo toho, aby nás dva rychlé góly uklidnili, tak nás pak přibrzdili individuální chyby. Po inkasované brance jsme však dokázali najít rychlou odpověď na 3:1.“

„Ve třetí třetině bylo hodně vyloučení, takže jsme nemohli provozovat hru, kterou jsme chtěli. Zranil se nám také Roman Maliník, takže jsme trochu museli změnit sestavu. S třetí částí jsem však spokojen, protože kluci odvedli kolektivní výkon a byli daleko více zodpovědní. Tři góly už byly takovou třešničkou na dortu. Výsledek je pěkný, ale stále víme o mnoha chybám, kterým se v příštím zápasem chceme vyvarovat.“

„Ve středu proti Opavě to bude zase úplně jiný zápas. Bude to derby a na zápas se budeme muset připravit, o čem hráči samozřejmě vědí. Dnes je nechám, ať si vítězství užijí a oslaví to. Věřím, že v pondělí přijdou na trénink plní elánu a ve středu budou schopni výsledek minimálně zopakovat.“

Jiří Adam (trenér HHK Velké Meziříčí): „Dneska to byla trochu facka, kterou jsme si lehce zasloužili. Dopustili jsme se zbytečných chyb v obranném pásmu a nebyli jsme schopni si pokrýt hráče v předbrankovém prostoru. Neplnili jsme to, co potřebujeme. Každopádně gratuluji domácím k vítězství a my máme na čem pracovat.“

Komentář k zápasu

Ďáblové vstoupili do utkání velmi aktivně a odměnou jim byla již ve třetí minutě vedoucí branka. V předbrankovém prostoru byl důrazný Adam Flok, který si našel odražený kotouč a střelou do prázdné branky otevřel gólový účet dnešního utkání. Novojičínští mohli zanedlouho udeřit znovu, ale samostatný únik Sluštíka a ani následné přečíslení dva na jednoho k brance nevedlo.

Svěřenci Davida Dostála se dočkali druhé branky v desáté minutě. Andrýsek našel zpoza branky nikým nekrytého Viktora Konečného, jenž pohotovým zakončením překonal přesouvajícího se Judu. Horákům se však na konci dvanácté minuty podařilo snížit, přečíslení tři na jednoho proměnil střelou mezi betony Jiří Doležal. Novojičínským se rychle podařilo odskočit zpět o dvě branky. Maliník si skvěle pohlídal puk a následně jej předložil Patriku Tarnoczymu, jenž zblízka propálil Judu.

Do šaten se tak vstupovalo za stavu 3:1. Velkomeziříčští měli na začátku druhé části hned několik příležitostí dostat se na dostřel jediné branky. Nejdříve se na začátku 22. minuty dostal až před Šimonů Doležal, ale novojičínského brankáře svou střelou ani následnou dorážkou nepřekonal. O minutu později se dostal do samostatného úniku Šantora, ale Šimonů vytáhl proti jeho bekhendové kličce skvělý zákrok ramenem a opět podržel svůj tým.

Na začátku 25. minuty pak udeřili opět Ďáblové. Uklidňující branku na 4:1 zařídil David Květoň, který zkušeně podržel kotouč a jeho následnou přihrávku do předbrankového prostoru nešťastně usměrnil za Judova záda jeden z hostujících hráčů. Horáci měli možnost snížit v 34. minutě, ale Šimonů vytasil proti střele Křenka důležitý zákrok lapačkou. V závěru druhé třetiny, pak jako reakce na několik ostrých zákroků, vznikla potyčka mezi Flokem a Slabým, po které usedli oba účastníci na trestnou lavici na dvě minuty za hrubost.

Třetí třetina už pak byla v plné režii Ďáblů. Ve 43. minutě si udělal prostor ke střele Viktor Konečný, jenž přesným zakončením do levého horního rohu zvýšil náskok Ďáblů na 5:1. Stejný hráč pak po pěti minutách hry nabral rychlost na pravé straně kluziště a dokázal se natlačit až před Judu, kterého překonal bekhendovou kličkou mezi betony. Viktor Konečný tak touto povedenou individuální akcí zkompletoval hattrick.

Za 41 vteřin slavili novojičínští příznivci další trefu. Adam Flok se dostal do samostatného úniku a přesnou střelou k levé tyči upravil skóre na 7:1, čímž vyhnal Judu z branky a zbytek utkání dochytal Chaloupek. Ďáblové se v 58. minutě radovali z dalšího gólu. Po střele Zdeňka se kotouč odrazil nad brankoviště, odkud jej sklepl za Chaloupkova záda Viktor Berka. Rozhodčí však správně posoudili, že branka byla dosažena vysokou holí, takže gól nemohl být uznán. V závěru utkání pak ještě vznikla v rohu kluziště potyčka mezi Květoněm a Horkým , po které oba hráči usedli na trestnou lavici. Ďáblové tak mají za sebou velmi úspěšný vstup do sezony, když na svém ledě přehráli Velké Meziříčí 7:1.