Redakce

N o v ý J i č í n - Po skončení přípravy hokejistů A - týmu HK Nový Jičín jsme o rozhovor poprosili manažera klubu Milana Urbana. V rozhovoru se dočtete vše o týmu a dozvíte se i, že sám je spíš děvečka pro všechno, než manažer hokejového klubu.

Nová sezona klepe na dveře, jaké jsou cíle Novojičínského A – týmu?

Cíle jsou léta totožné. Reprezentovat klub a město ve 2. lize. Dobrými výsledky přitáhnout diváky do hlediště a co možná nejvíce odchovanců klubu zapojit do týmu. Vzhledem k počtu mužstev (9 týmů) je téměř povinností hrát play-off. Chtěli bychom být do 4. místa a hrát 1. utkání play-off doma. Bude to těžké, protože soutěž bude vyrovnaná. Snad jedině Vsetín a Poruba budou kvalitativně odskočeni, ale zase budou mít mužstva motivaci jim jejich ambice ztížit.

Hokejisté se přes léto potili při suché přípravě a na ledě. Jaké je léto z pohledu manažera klubu? Co všechno obnáší přípravné období?

Samozřejmě, že hokej se hraje celý rok. Minimálně v bafuňářském křesle. Někde funkci honosně nazývají manažer, já tomu říkám děvečka pro všechno. Zajistit rozpočet, trenéry, hráče, vedoucího mužstva, maséra, lékaře, se všemi se domluvit, zajistit jim veškeré vybavení, zajistit soupeře do přípravy. Ale pro nás, s kolegou Lubošem Furmánkem je to jakási rutina. Víme, co chceme, co si můžeme dovolit a co je cílem. Za ty roky má náš klub takové renomé, se kterým se spousta věcí řeší jednodušeji a pro nás příznivěji.

Jak probíhá spolupráce s novými trenéry a jaké jsou změny v kádru?

Po loňské sezoně jsme věděli, že neobnovíme spolupráci s trenéry a dali jsme si inzerát na nové. Podařilo se nám dohodnout s Davidem Musialem z Opavy a zároveň jsme zahájili spolupráci s naším odchovancem Robinem Baculem, který po krátké epizodě, kdy byl hrající asistent ve Valašském Meziříčí, zahajuje svoji trenérskou kariéru. Oba jsou mladí ambiciózní a věřím, že se jim v našem klubu podaří získat zkušenosti a že dojde k celkovému okysličení jak v kádru, tak v herním pojetí.

Co se týče kádru, došlo možná k větší obměně, než je u nás zvykem, ale okolnosti si to vyžádaly. Kariéru ukončily letité ikony Petr Macháček a Michal Horák. Na Slovensko se odstěhoval Miroslav Škumát. Spolupráci jsme neobnovili s Davidem Mikšanem, Davidem Hoďou, Zdeňkem Novosadem a Lubošem Zetíkem. Jakub Lehečka bude hrát ve Francii, Patrik Flašar v Porubě a Marek Haloda v Hodoníně, Daniel Chvostek v Anglii.

Podoba kádru se už krystalizuje. Jsme rádi, že nám velmi dobře funguje spolupráce s Třincem a jejich farmou ve Frýdku – Místku. Jejich hráči Samiec, Sonnek, Schwarz, Stránský, Pisárik budou chtít ukázat, že patří do vyšších pater, podobně se nám daří dohodnout s Přerovem, kde nás posílí Běhal, Kratochvíl Šimon a z Havířova obránce Bahounek. Velmi nás těší, že se vrátil do klubu Michael Chvostek, doufáme, že potvrdí roli střelce. Obranu by měl vyztužit jeho bratr Filip.

Pár našich odchovanců se v této sezoně stanou našimi soupeři, mohl byste říct jména a přiblížit situaci?

Jako v každém klubu i my máme odchovance, kteří hrají v týmech našich soupeřů. V dresu Vsetína se mohou fanoušci těšit na Martina Janáčka a Michala Žáka, v dresu Valašského Meziříčí bude oporou obrany Stanislav Báchor a v dresu našeho největšího rivala, Kopřivnice, budou v útoku Jiří Pargáč a nejčerstvější posila Martin Kabeláč. Všem přejeme hodně štěstí ve všech utkání a určitě se nebudeme chovat jako fotbalová Sparta Praha, která odchovancům nepovolí utkání s mateřským klubem:o).

Z vašeho pohledu je hodnocení přípravných utkání jaké?

Příprava je pro hráče a trenéry. Jsem rád, že se nám letos podařilo zajistit utkání s polskými extraligovými kluby, abychom pořád nehráli jen s Kopřivnicí nebo Valmezem a zároveň hráli s kvalitnějšími kluby, ale výsledky se hodnotí až v sezóně.