Redakce

N o v ý J i č í n - Jednačtyřicetiletý trenér Nového Jičína DAVID MUSIAL, jenž po uplynulé sezoně nahradil Aleše Flašara, strávil několik let v Německu a pro Deník mimo jiné říká: "Po hráčích budu chtít útočný a moderní hokej."

Novojičínský trenér: Po hráčích budu chtít útočný a moderní hokej

/ROZHOVOR/ Jednačtyřicetiletý trenér Nového Jičína DAVID MUSIAL, jenž po uplynulé sezoně nahradil Aleše Flašara, strávil několik let v Německu a pro Deník mimo jiné říká: "Po hráčích budu chtít útočný a moderní hokej."

včera 13:00
SDÍLEJ:
Opavský rodák David Musial vytvoří v této sezoně na střídačce Nového Jičína trenérské duo se svým novým asistentem, Robinem Baculem.

Opavský rodák David Musial vytvoří v této sezoně na střídačce Nového Jičína trenérské duo se svým novým asistentem, Robinem Baculem.Autor: Deník/František Géla

V Německu, kde působil od svých patnácti let, má druhý domov. Před dvěma lety se však, i kvůli rodině, vrátil domů a dvě sezony vedl druholigovou Opavu, kde ale po uplynulém ročníku skončil. Nyní čeká Davida Musiala nová výzva v podobě štace u hokejistů Nového Jičína, které povede společně s asistentem Robinem Baculem. „V Opavě vzali hokej do rukou jiní lidé a po sezoně jsem se s novými jednateli nedomluvil," vyjádřil se nový kouč HK Nový Jičín David Musial, jenž do svého nového působiště dojíždí z Kravař.

Co nakonec rozhodlo o vašem působení v Novém Jičíně?

Určitě to, že to mám kousek domů, protože bydlím v Kravařích. Chtěl jsem ještě trénovat někde poblíž rodiny, protože jsem byl dvacet let pryč. Situace byla taková, že v Novém Jičíně hledali trenéra, bavil jsem se s Milanem Urbanem (manažer HK Nový Jičín) a dohodli jsme se na spolupráci. Takže jsem teď v Novém Jičíně.

Jak vzpomínáte na působení v Německu?

Byl jsem tam od svých patnácti let. Chodil jsem tam do školy, naučil jsem se dva jazyky angličtinu a němčinu, a mám tam hodně přátel. Nejlepší sezona byla asi ta, když jsme s Krefeldem získali v roce 2003 mistrovský titul. To byla hodně úspěšná sezona. Na Německo vzpomínám jenom v dobrém. Byla to pro mě velká zkušenost, jak lidsky, tak sportovně.

Hokej šel v Německu v posledních letech výrazně nahoru. Je to tak?

Určitě. Na nejvyšší soutěž DEL ligu chodí třeba až kolem deseti tisíc diváků na zápas. Hraje tam hodně Kanaďanů a hokej se tam přibližuje hodně právě tomu kanadskému.

V Novém Jičíně už máte za sebou suchou část letní přípravy a nyní už se připravujete na ledě. Jak zatím hodnotíte průběh přípravy?

Kluci měli po sezoně samozřejmě volno, ale šli jsme dříve na led. Trénovali jsme na ledě čtyřikrát týdně trošku více, ale bude to postupně méně, jak se budeme připravovat na přípravné zápasy. Do konce srpna budeme trénovat na ledě čtyřikrát týdně mimo víkendy, od září pak už pětkrát týdně.

Jakých změn prozatím doznal hráčský kádr?

Jisté je, že v brance zůstává David Iláš, kterého doplní ještě jeden brankář. Jinak hodně komunikujeme s prvoligovým Přerovem, který nám posílá hráče. Máme ještě sedm přípravných utkání a postupně se budeme rozhodovat.

Jak se těšíte na souboje proti Opavě?

Beru to sportovně. Lepší vyhraje, horší pak musí zapracovat, aby vyhrál další zápas (usměje se). Nemám na působení v Opavě žádné negativní vzpomínky. Zažil jsem tam dva krásné roky a nasbíral jsem tam řadu zkušeností.

Jaký systém hry se budete s Novým Jičínem snažit produkovat?

Já mám rád útočný hokej, ale defenziva začíná už v útočném pásmu, takže chci po klucích, aby se s tím sžili. Chtěl bych, abychom hráli agresivní, útočný a moderní hokej, ale to nějakou dobu to samozřejmě potrvá, než to všichni hráči pochopí.

Druholigová skupina Východ, kde postupující Frýdek-Místeknahradil sestupující Šumperk, se bude hrát, po odstoupení Karviné s Břeclaví a přeložení Moravských Budějovic do skupiny Střed, jen s devíti účastníky. Co na to říkáte?

Je to divné. Ale myslím si, že v lize jsou dva jasní favorité, kterými budou Poruba a Vsetín. Tyto týmy mají pro tuto sezonu hodněkvalitní mužstva. Pro zbytek to bude vyrovnaný boj o play-off, ve kterém určitě nechceme chybět. Od toho se pak bude všechno odvíjet dále. Ale samozřejmě by bylo lepší, kdybychom ho začínali doma.

Prozatímní změny v kádru HK Nový Jičín oproti minulé sezoně: Příchody: Ivo Kocián (Opava), Jiří Slovák I (Přerov – v jednání), Filip Chvostek, Michal Chvostek.

Hráči na zkoušku: Mikuláš Zbořil, Dominik Cívka, Jiří Běhal, Petr Školoud, Pavel Tomaník, Matěj Blinka (všichni Přerov), Dominik Hladiš (Zlín), Jiří Slovák II (Rožnov p. R.).

Odchody: David Hoďa, Patrik Flašar (Poruba), Michal Horák, Petr Macháček (oba konec aktivní činnosti), Jakub Ižacký (na zkoušce v Přerově), Jakub Lehečka, Marek Haloda (oba v jednání), Miroslav Škumát (odstěhoval se na Slovensko), Daniel Chvostek, Luboš Zetík.
Zdroj: http://novojicinsky.denik.cz/hokej_region/novojicinsky-trener-po-hracich-budu-chtit-utocny-a-moderni-hokej-20160806.html