Redakce

N o v ý J i č í n - Že Vám to přijde absurdní? Ano, je to tak. Druhá hokejová liga má v letošní sezoně dvě skupiny s lichým počtem účastníků. Na východě totiž měsíc před startem ligy odstoupila z ligy HC Orlová, necelý týden před prvním kolem skupiny Západ pak svaz kvůli dluhům vyloučil hokejisty Berouna. Nastává tak velmi paradoxní situace - liga má celkem 28 mužstev, přitom ani jedna ze skupin nebude mít sudý počet týmů.

„Vzhledem k prokazatelným dluhům vůči hokejovým subjektům, které nebyly uhrazeny ani v náhradním, prodlouženém termínu, rozhodl výkonný výbor na základě čl. 207, odst. 1 Soutěžního a disciplinárního řádu ČSLH o vyloučení družstva HC Berounští Medvědi ze soutěže II. liga ČR. Ve skupině Západ soutěže II. liga ČR tak nastoupí 17 účastníků.“

Tímto textem oznámil oficiální web Českého svazu ledního hokeje vyloučení berounských Medvědů z třetí nejvyšší soutěže. O této možnosti se dlouho v zákulisí špitalo, pět dní před prvním mistrovským zápasem sezony se domněnka potvrdila. Klubům ze skupiny Západ tak ubyl jeden ze soupeřů, to samé se před nedávnem přihodilo i týmům ve druhé východní skupině.

Obě skupiny tak budou mít v nadcházejícím ročníku lichý počet týmů. To je pro kluby nepříjemné jednak v tom, že v každém kole bude mít jedno z mužstev volný los, ale problémy nastaly i kvůli tomu, že kluby již dávno spustily prodej permanentních vstupenek, v jejichž cenách byla započítána i utkání, která se po odstoupení Orlové a Berouna nakonec neodehrají.

Ve skupině Východ měly týmy v základní části odehrát celkem 44 utkání, nakonec jich ale bude jen 40. Skupina Západ bude mít na programu dokonce jen 32 utkání, místo původně plánovaných 34. Nevyváženost počtu utkání v rámci jedné soutěže je minimálně nelogická. O spravedlnosti se dá asi mluvit také jen těžko a vezmeme-li v potaz návštěvnosti na jednotlivých stadionech, je toto rozdělení úplně absurdní.

V Brně či Břeclavi, kde hokej moc netáhne, se bude hrát dvacet utkání. Přitom v Sokolově či Táboře, kde je po hokeji hlad, uvidí fanoušci jen 16 utkání. Je jasné, že pár dnů před startem ligy ČSLH do rozlosování, ať už je jakékoliv, zasahovat nebude. I když… přesunutím jednoho celku do skupiny Východ by se mohl tento neutěšený stav horkou jehlou aspoň trochu zalátat. Snad se ale hokejoví funkcionáři ze součastné situace poučí a v příštích letech nic takového nedopustí.


Účastníci 2. ligy 2014/15

Skupina Východ: HC Bobři Valašské Meziříčí, HC Frýdek-Místek, HC Lvi Břeclav, HC RT Torax Poruba, HC Slezan Opava, HC Zubr Přerov, HK Nový Jičín, SHK Hodonín, SK Karviná, VHK Vsetín, VSK Technika Brno.

Skupina Západ: HC Baník Sokolov, HC Děčín, HC Draci Bílina, HC Klášterec nad Ohří, HC Klatovy, HC Kobra Praha, HC Moravské Budějovice 2005, HC Řisuty, HC Stadion Vrchlabí, HC Tábor, HC Trutnov, KLH Vajgar Jindřichův Hradec, Lední Medvědi Pelhřimov, NED Hockey Nymburk, SC Kolín, SKHL Žďár nad Sázavou, TJ Jablonec nad Nisou.


Vyjádření z oficiálního webu Berouna

Druhá liga v Berouně nakonec nebude. I když to chvíli vypadalo nadějně, nenašel se nakonec nikdo, kdo by uhradil všechny dluhy, které zanechala akciová společnost Berounští medvědi a.s. vůči hokejovým subjektům. U ČSLH byly k 8.9. registrovány tyto dluhy: trenérům (86 tis.) a (200 tis.), hráči (136 tis.), Spartě Praha (33 tis.) a občanskému sdružení HC Berounští Medvědi (914 tis.).

Tyto dluhy bohužel neuhradila akciová společnost v čele s předsedou představenstva panem Jakubem Křížem a dozorčí radou akciové společnosti, ve které je členem místostarosta města Berouna pan Patrik Brodan ani další zájemci o provozování dospělého hokeje v Berouně.

Zdroj: berounsti-medvedi.cz, 8. 9. 2014


Vyjádření z oficiálního webu Orlové

Vážení fanoušci, s lítostí Vám oznamujeme, že příčinou náhlého krácení dotací sportovním klubům v našem městě, ke kterému došlo během tohoto léta, bylo vedení klubu nuceno odhlásit se z druholigové soutěže. Muži budou hrát krajský přebor. Více o důvodech tohoto kroku si přečtete v tomto článku.

Situace se má tak, že v průběhu července zastupitelstvo odhlasovalo snížení dotací všem sportovním klubům ve městě o 10%. V případě HC Orlová to znamenalo odebrání 375 000 Kč. Tato částka sama o sobě byla velkým zásahem a s přičtením faktu, že klub musel finančnímu úřadu zaplatit 400 000 Kč, coby pravidelnou splátku dluhu po bývalém vedení, je úbytek v rozpočtu tak markantní, že by nebylo rozumné hrát třetí nejvyšší soutěž.

Zároveň se Vám, milí příznivci HC Orlová, omlouváme, že jsme Vás nechali dlouho v nejistotě, ale po celou dobu stále probíhala jednání s nadějí druholigový hokej v Orlové zachránit. Nemohli jsme však zaručit účast ve druhé lize, ale zároveň bylo předčasné házet flintu do žita, proto jsme se zveřejněním zprávy tolik váhali. Jednali jsme do poslední chvíle a snažili se sehnat případné sponzory, ale bohužel nám nikdo nebyl schopen poskytnout peníze okamžitě. Rýsovaly se varianty možného zisku finančních prostředků v průběhu sezóny, které jsme pečlivě zvažovali, ale jelikož nám nikdo nebyl schopen peníze zaručit stoprocentně, nechtěli jsme riskovat, že peníze nepříjdou a klub se znovu zadluží. Proto volíme variantu krajského přeboru a postupnou stabilizaci klubu a věříme, že pro toto rozhodnutí budete mít pochopení.

Co se hráčského kádru týče, tak je většina z hokejistů, kteří v Orlové trénují, ochotna hrát i nižší soutěž. O přesném složení Vás budeme informovat v nejbližších dnech.

Víme, že Vás tato nepříjemná zpráva zasáhla stejně hluboce jako nás, ale bohužel šlo o nevyhnutelné rozhodnutí. Přestože se však bude hrát nižší soutěž, nemusíte zoufat. Berte tento moment jako pomyslný restart klubu a odrazový můstek k lepší budoucnosti. I přes krajský přebor pro Vás chystáme řadu novinek zejména v oblasti propagace. Budeme se snažit více apelovat na mládež, dělat hokej hlavně pro Vás pro fanoušky a směrovat klub správným směrem tam kam patří.

Zdroj: hcorlova.cz, 15. 8. 2014