Milan Urban

Praha - Přiškrcení současné pandemické situace a uvolnění kapacit v nemocnicích má prioritu takřka přede vším a těžko odhadovat, od kdy by zase mohlo „být líp“. Česká unie sportu usiluje o to, aby se následně mohly děti a mládež co nejdřív vrátit ke sportovním aktivitám.

Foto: Markéta Křížová, bkhb.cz

Přiškrcení současné pandemické situace a uvolnění kapacit v nemocnicích má prioritu takřka přede vším a těžko odhadovat, od kdy by zase mohlo „být líp“. Česká unie sportu usiluje o to, aby se následně mohly děti a mládež co nejdřív vrátit ke sportovním aktivitám.

Aplikace Tipsport extraligy

O tom, že aktuální stav zanechá na mládeži výrazné následky po stránce fyzické i psychické, bohužel není potřeba polemizovat. Sportovat je možné pouze ve venkovních prostorech, a to individuálně či v rámci členů jedné domácnosti. A vzhledem k omezení pohybu dokonce jen v katastru příslušné obce.

Zástupci České unie sportu v současné době pracují na tom, aby otevření sportovišť a umožnění činnosti klubů navázalo na návrat dětí do škol, který vláda s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy připravují.

Motiv je jednoduchý: Pokud s negativním testem na covid-19 pustíme děti do lavic, můžeme je přece úplně stejně pustit i ke kolektivnímu sportu!

„Organizované sportovní aktivity v klubech mají podobný charakter jako společné aktivity žáků a učitelů na školách. ČUS je přesvědčena, že při dodržení dalších hygienických podmínek a povinnosti předložit potvrzení negativního testu na covid-19, získaného ve škole nebo ve státní testovací síti, je možné obnovit činnost sportovních klubů současně s umožněním prezenční školní docházky,“ říká v tiskové zprávě Miroslav Jansta, předseda České unie sportu.

„Domníváme se, že nastavení podmínek, které by platily pro organizovaný amatérský sport, by mohlo být přiměřeně aplikované také na amatérské a další soutěže, které jsou v současné době pozastavené, stejně jako na neorganizovaný sport, komerční sportovní aktivity a sportovní akce pro širokou veřejnost,“ doplňuje Jansta.

Foto: Daniel Kubelka, hokejkv.cz

Z toho je patrné, že by nemuselo zůstat jen u sportování školáků, byť ti pochopitelně tvoří prioritní skupinu. Účast na organizované sportovní činnosti by mohl umožnit i platný test z centrální státní sítě či od zaměstnavatele. Pravidelním antigenním testováním totiž v současné době prochází víc a víc lidí.

Test by byl povinný i pro trenéry a doprovod. Samozřejmostí by bylo dodržování dalších hygienických opatření.

Národní sportovní agentura v návaznosti na tento návrh chystá metodiku (podobně jako dříve při řešení systému PES), kterou by v součinnosti se svazy mohla nastavit podle charakteru jednotlivých sportů. Ve hře je i pilotní projekt s vybraným vzorkem sportovců ještě před otevřením škol.