Milan Urban


Šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička promluvil o pokračujících jednáních s vládou v MF DNES.

„Vyjednávání o povolení sportování s ministerstvem zdravotnictví i v PES 4 a 5 se blíží do konce. Výsledkem bude kompletně předělaná tabulka, kterou zveřejníme ihned, jakmile bude finálně odsouhlasena,“ uvedl Hnilička na svém twitterovém účtu.

„Systém je připravován s výhledem na určité období, mám pocit, že ke konci března.“

Milan Hnilička

To zní poměrně optimisticky, jenže výhled, který zazněl v samotném článku, už zdaleka tolik optimistický není. Spíš naopak.

„Tomu, jak opravdu velký je kontinuální tlak na sportování amatérů, rekreačních sportovců a dětí, vycházejí navržené úpravy docela vstříc. Všechno je ale pořád ještě v pracovní verzi, proto by byl zatím jakýkoli výstup předčasný,“ uvedl.

„Nicméně situace se vyvíjí, vstupují do toho antigenní testy, nově i vakcína. Systém je připravován s výhledem na určité období, mám pocit, že ke konci března,“ řekl Hnilička poněkud překvapivě.

Česká republika se aktuálně nachází v pátém stupni protiepidemického systému a nezdá se, že by se situace měla v dohledné době zlepšit. To je pro amatérské sportovce zcela fatální, neboť nyní mohou sportovat pouze venku, a to po dvou.

„Cílíme i na možnost zapojení antigenních testů na sportování ve větších počtech lidí.“

Milan Hnilička

„Řešili jsme i otevření všech sportovišť pro omezený počet sportovců napříč všemi stupni systému PES,“ naznačil Hnilička.

A co by se mohlo týkat konkrétně hokeje?

„Cílíme i na možnost zapojení antigenních testů na sportování ve větších počtech lidí. Jsme si vědomi, že třeba ve stupních pět a čtyři není žádoucí hrát soutěže a cestovat po celé republice. Ale požadavek je, aby bylo i větším skupinám či sportovním týmům – včetně amatérských – umožněno trénování,“ řekl pro MF DNES předseda Národní sportovní agentury.