Milan Urban

V rámci postupného uvolňování protiepidemických opatření by se mohl vrátit organizovaný amatérský sport v pondělí 30. listopadu. A to včetně pravidelných tréninků dětí. Česká unie sportu vítá iniciativu Národní sportovní agentury, která hájí potřeby sportu v jednání o konkrétních podmínkách návratu. „Doporučujeme neotálet s otevřením sportovišť pro veřejnost, klidně i pro vyšší počet osob, pokud to bude v rámci jednoho týmu,“ prohlásil Miroslav Jansta, předseda ČUS.

Česká unie sportu o návratu dětí na tréninky: Ať se zvýší počet osob na třicet


Česká unie sportu je v současné době v intenzivním kontaktu s tisícovkami zástupců klubů či jednot po celé republice. Primárně s nimi řeší žádosti o dotace na příští rok, ale zároveň dostávají odborníci z ČUS neustálé dotazy na návrat amatérského sportu. „Mnoho sportovních klubů připravilo pro děti distanční tréninky přes internet nebo využily různé tréninkové aplikace, aby se svěřenci byly v kontaktu. Spousta lidí také běhá v ulicích a v přírodě. To však nejde do nekonečna, je nezdravé a neprozíravé, když se sport a pohyb odtrhne od dětí na tak dlouho,“ tvrdil Miroslav Jansta.

Zástupci České unie sportu usilovali o obnovení pravidelných soutěží pro profesionální sport. Po dopise a sdruženým úsilím dalších subjektů se podařilo znovu spustit nejvyšší fotbalové, hokejové, basketbalové, volejbalové, házenkářské a florbalové ligy. O návratu amatérského sportu usiluje ČUS v současné době společně s Národní sportovní agenturou, která intenzivně vyjednává konkrétní podmínky s ministerstvem zdravotnictví a s hygieniky. „Jedná se hlavně o organizované tréninky nejen na venkovních ale také ve vnitřních sportovištích. Dalším krokem by mělo být otevření posiloven, fitness tělocvičen a jiných dalších center, například ta badmintonová nebo squashová. Pokud se dodrží všechna hygienická nařízení, riziko přenosu v nich není o tolik větší, jako například v obchodních řetězcích. Hodně lidí bude potěšeno, když sportování dětí i dospělých, důležité pro jejich zdraví, dostane státní prioritu hned za již povolenými kočičími salóny,“ prohlásil Miroslav Jansta.

Protiepidemický systém počítá s obnovením amatérských sportovních soutěží a tréninků, pokud bude v Česku pokračovat příznivý vývoj a rizikové skóre se udrží na třetím stupni. K tomu by mohlo dojít v pondělí 30. listopadu. Zatím však není jasné, jak velké budou moci být tréninkové skupiny, v rámci třetího stupně PES je limit 10 lidí. „To nám přijde málo. Například mládež v ledním hokeji nebo v basketbalu si pořádně nezatrénuje ani nezahraje. Pro kluby by bylo organizačně náročné rozkouskovat tréninky kvůli stanovenému limitu. Navrhujeme, aby se počet lidí ve vnitřních prostorech navýšil na 30 osob, a to pouze z jednoho týmu,“ prohlásil Miroslav Jansta.

Dlouhodobé odstavení dětí od organizovaných tréninků nebo přípravy vnímá ČUS jako obrovský problém. „Trenéři z různých klubů po republice mají velké obavy z toho, aby se vůbec děti po takové pauze ke sportu zase vrátily. Některé z nich zpohodlněly, u dalších stoupla větší závislost na počítačových hrách. Apelujeme tak na rodiče, aby své děti vedly ke zdravotnímu životnímu stylu, kde je sport nedílnou součástí,“ doplnil Miroslav Jansta, předseda ČUS.