Bohumil Vincura

N o v ý J i č í n -

Slovo šéftrenéra

Od 5.10. platí na území České republiky nouzový stav v důsledku zhoršení epidemické situace a s ním spojené opatření. Hokejisty postihla zákazem činnosti od 12. října, kdy byly zrušeny veškeré tréninky a zápasy mládeže i dospělých.

Ve všech hokejových kategoriích museli kluci „ najet “ na individuální přípravu, kterou si už prošli na jaře. K dispozici jsou jim materiály, které za tímto účelem připravilo vedení hokejového svazu, ale i přípravu od trenérů dané kategorie. Hráči tak mají spousty videí s konkrétními cvičeními pro inspiraci.

Tady bych se trochu pozastavil nad negativy , které nás budou čekat.

Ať už budou hráči doma jakkoliv cvičit , tak jejich tréninkové návyky budou narušeny. Přeci jenom v tomto období musí být hokejista na ledě a v kolektivu. Bude to výpadek, který budeme muset v nadcházejících obdobích dohnat a my už teď připravujeme tréninkové plány. Budeme doufat, že sezóna bude prodloužena abychom zvládli v daných kategoriích dobrat metodiku a zalepit výpadek, který teď i s jarem probíhá. U těch nejmenších, kteří jsou v mladší a starší přípravce, tak úplně ještě nejde o sportovní výkon. Jde o návyky kolektivního sportu, jeho pravidla, hygienu, docházku a samozřejmě radost z pohybu, z ledu, z hokeje. U mladších a starších žáků už jsou tyto tréninkové výpadky daleko horší. V těchto kategoriích musí hráči pravidelně trénovat , prohlubovat individuální dovednosti na ledě i mimo něj a zdokonalovat herní činnosti. U dorostu a juniorů mluvíme o soustavné činnosti s velkým počtem utkání. V současné době se jedná už o dlouhodobou absenci a tady už budou následky, se kterými se budeme muset všichni vypořádat.

My jsme na restart připraveni. Jak na suchu, tak i na ledě. Máme nachystané tréninkové jednotky, které kluci dostanou před vstupem na led ještě v domácím prostředí. Chceme aby měli chuť a motivaci pracovat. Aby se motoricky a fyzicky připravili na společné tréninkové dávky, které je budou čekat a na které se určitě těší.

Co se týká družstev mužů, tak to už je výkonnostní sport, který je teď taky úplně zastaven. Kluci, jako všichni ostatní, trénují a připravují se doma. Tady bude návrat nejsložitější, protože hráči potřebují 6 – 8 týdnů na přípravu před sezónou. Vůbec teď nevíme, kdy a jak se bude sezóna dohrávat, takže hráči se musí udržovat v tréninku na suchu a až budou uvolněny opatření , tak vyjedeme na led a uvidíme, kolik času bude na přípravu, než půjdeme do mistrovských zápasů.

„ Pro kluky samotné je to strašně těžké období. Jsou zvyklí být se spoluhráči denně v kontaktu, prohlubovat sociální vazby , zdokonalovat se v hokeji v konkurenčním prostředí pod dohledem trenérů, hrát zápasy. Doma nic takového nepoznají a nadšení pro domácí trénování časem upadá. Taky to pro někoho může být i konečná v hokeji, protože se už „ nenastartuje „ a setrvá v pohodlí domova. Chybí pošťuchování, motivace kamarádů, sportovní prostředí, kabina“ .

Chtěl bych teď hlavně povzbudit a podpořit všechny hráče v domácím individuálním tréninku. Je důležité se „ hýbat“ a denně vykazovat sportovní činnost. Ať už všeobecnou nebo specifickou pro lední hokej. Chtěl bych povzbudit a podpořit taky všechny rodiče, kteří musí být učiteli, trenéry, pozorovateli.

Věřím, že vše společně zvládneme a budeme nadále všem tvrdým a houževnatým soupeřem.

Hodně zdaru

šéftrenér klubu HK NJ

Petr Macháček