Redakce

N o v ý J i č í n - Ďáblové ví, že soupeře pod sebou musí porážet. Utkání zvládli, byli celé utkání lepší.

Neatraktivní soupeř, neatraktivní hokej, veledůležité tři body. To je asi ve zkratce hodnocení utkání s Moravskými Budějovicemi.

     První třetina byla od začátku v rukách Ďáblů. Ti od první sekundy a s každým dotekem kotouče dávali soupeři najevo, že chtějí hrát nátlakovou hru, ale takovou, která má hlavu a patu. Již ve 4 minutě se k samostatnému výletu rozhodl Dominik Kafka a rozhodl se dobře, protože jeho výlet skočil prvním gólem v síti soupeře. A o pět minut bylo na Zimáku ještě veseleji, kdy gólová akce začala u Rufera, který se skvěle uvolnil u mantinelu, rychle přihrál Kafkovi, na kterého se vyřítili dva obránci Žihadel a jeho milimetrová přihrávka našla zcela osamoceného Lukáše Finsterleho, který měl jednak dostatek času si povykládat s gólmanem soupeře, ale také zcela přesně a nekompromisně zavětřit. V polovině první třetiny byly Žihadla opravdu na ručník. Šimonů v naší bráně mrznul, neboť obrana pracovala skvěle, útočníci se tlačili do brány soupeře, ale také velmi poctivě se vraceli. Soupeři nezbylo nic jiného, než si po druhé obdržené brance vzít oddechový čas. A ten mu opravdu pomohl, neboť jeho hra začala být trochu zodpovědnější. Nicméně Ďáblové měli až do konce první třetiny jednoznačnou převahu. Nic z ní však již nevytěžili.

     Do druhé třetiny nastoupili Žihadla mnohem lépe, ale jejich první branka nebyla zas až tak moc jejich zásluhou, ale spíše až ospalým vstupem do druhého dějství domácího týmu. Nicméně kombinace, která začala u Krutiše a přes Píše končila u Aleše Trnky opravdu zafungovala a Budějovice mohly slavit branku. To však bylo vše, co v druhém dějství hosté vytvořili a co jim domácí dovolili. Ďáblové i přes obdrženou branku navázali na svůj výkon z první třetiny a navíc již ve 26 minutě přišla chvíle Irgla, který ukázal proč si zaslouží místo v sestavě. Mazácky si pohrál se dvěma obránci, počkal na uvolnění Roka Macuha, který dostal skvělou přihrávku a ani on z mezikruží nezaváhal a propálil Helešice po třetí. Ten naštvaně vybruslil z branky a nahradil ho Vacek. To Žihadlům trochu pomohlo a i když měli ďáblové pár dalších šancí, Vacek si čisté konto ne druhé třetině udržel.

     Jestliže první dvě třetiny nebyly zrovna hokejově výživné, třetí třetina byla asi ještě dietnější. Bylo vidět, že Moravské Budějovice jsou totálně z formy a Ďáblům jde o velmi důležité body. Nicméně je důležité domácí pochválit, že se zbytečně nehnali dopředu, ale že stále trpělivě zůstávali u taktiky z prvních dvou třetin. Totiž nejprve obrana a pak rychlý a překvapivý útok. Opět to byla přehlídka nevyužitých šancí, ale jen ze strany domácích. Žihadla po celý zápas prakticky nic nevymyslela. Pět minut před koncem se hosté přece jen pokusili s utkáním něco udělat a otevřeli hru, ale Ďáblové okamžitě trestali. Finsterle našel skulinu v otevřené obraně hostí, nahrál Kafkovi, ten na sebe opět natáhl dva obránce a Miroslav Kuba v momentě, kdy dostal přihrávku si opět mohl dlouze povídat s Vackem. Popovídal si, poslal ho doleva, pak doprava a na další přesun už hostující gólman neměl sílu. Mirek si ho prostě a jednoduše vychutnal se vším všudy. Stav 1:4 na konci utkání nerozdýchal hostující Šebesta, který v situaci, kdy již vůbec o nic nešlo, předvedl, že ohleduplnost není jeho doménou a poslal domácího hráče do otevřených vrátek střídačky. To také nerozdýchal ani Hruška, kterého chytali tři spoluhráči - to by bylo pro Šebestu hodně špatné, kdyby se k němu dostal - ale i hlavní rozhodčí. ten Šebestu ocenit trestem 2+10 a nutno říci, že zcela po právu. Utkání se pak již jen dohrávalo a domácí Ďáblové si mohli vychutnat děkovačku publika.

Koho pochválit ? Dnes to bylo utkání jednoznačně Dominika Kafky. Jeden gól dal, na dva přihrával. Vynikající byla Ďábelská obrana, která opravdu tvořila beton, jak jsme zmiňovali v pozvánce na utkání. Miroslava Kubu za hrátky s Vackem při čtvrtém gólu. Druhou lajnu jako celek, která odehrála snad nejlepší zápas sezóny. Jardu Tomečka, který ukázal, že dokáže krotit emoce, odehrát čistý zápas a přesto podat skvělý výkon.

Nač čekáme? Trpělivě čekáme na návrat formy loňského leadra Honzy Poruby, že Lukáš Irgl bude mít více skvělých momentů a pevnější nervy ve chvílích, kdy cítí, že mu to nejde.

Hodnocení asistenta trenéra Kamila Gebauera : 

Povedl se nám vstup do utkání. První třetinu jsme si vytvořili spoustu šancí. Po
naší obrovské chybě na začátku druhé třetiny, se soupeři podařilo snížit. My
jsme si, ale hned za tři minuty, vzali dvougólový náskok zpět. Třetí třetinu kluci
odehráli zkušeně. Až na hrubku v naší přesilovce, jsme soupeře k ničemu
nepustili. Přidali jsme čtvrtý gól a slavíme zasloužené vítězství.
Výborně zahrála druhá lajna. Vzali dnes utkání na sebe, jsme za to rádi.
Velké díky našim fanouškům. I na, pro nás, tak neatraktivního soupeře, dorazili v
hojném počtu a vytvořili pro hráče výbornou atmosféru. Díky všem.