Bohumil Vincura

N o v ý J i č í n -

Ďábly čekal nelehký soupeř. Šumperští Draci jsou tradičně ambiciózní tým, který chce hrát ligu o úroveň výše, ale zatím se jim to nedaří. Každý rok patří mezi favority II.ligy a nejinak je tomu i letos.

Prvních zhruba 6 minut bylo utkání vyrovnané a Ďáblové si vypracovali i pár šancí, které kryl Waniecki. Pak však Draci přidali a tomu tempu již Ďáblové nestačili. Byli pomalejší, nesvedli více jak dvě přihrávky a šumperští byli všude. Jednoznačně převzali otěže zápasu a svůj tlak vyjádřili i brankami a to nejprve v 9. minutě Vachutka a v 16. Pokorný. Do kabin se šlo za stavu 0:2.

     Do druhé třetiny nastoupil za nejistého Loubala do branky Matoušek a byl to vskutku skvělý tah od domácího trenéra. Na ledě jsme viděli hru kočky s myší. Ďáblové dřeli a bojovali, ale Šumperk byl vskutku hokejově na jiné úrovni. Domácí obranná třetina byla po mnoho minut střelnicí a byl to právě Matoušek, který zazdil svoji branku a pochytal všechny střely, které Draci vyslali. Jiný tým by alespoň trochu znervózněl, ale Draci hráli stále svou ofenzivní hru a nikoho na stadiónu nenechali na pochybách, kdo si dnes odveze body. I když byla jejich převaha v mnohých chvílích drtivá, Matoušek zařídil remízovou třetinu 0:0.

     Do třetí třetiny nastoupili domácí oslabeni o kapitána Hrušku, který byl vyloučen na konci druhého dějství a po pár sekundách hry se mohli Draci radovat. Těsně před Matouškem tečoval střelu Jaroše od modré Vachutka tak šikovně, že Matoušek neměl šanci. Zdálo se být rozhodnuto, nicméně Ďáblové již několikrát dokázali, že třetí třetina je jejich a umí rozpoutat pořádné peklo. Podnět k tomu dal v 54. minutě Kafka, který si našel prostor a rychlým a šikovným zakončením nedal Waneckému šanci. Nicméně Draci si z obdržené branky vůbec nic nedělali a dále hráli svou rychlou, nátlakovou hru, která na Ďábly platila. V závěru se pokusil domácí trenér zvrátit výsledek zápasu a při přesilovce odvolal Matouška z branky. Ukázalo se, že tak, jak máme problémy s přesilovkami, nesedí nám ani hra 6 na 4. Draci nejprve 2x netrefili naši prázdnou klec, až za nastřeleným pukem vyrazil osamocený Spratek a v pohodičce zavěsil puk do brány a stanovil tak konečný výsledek na 1:4.

Petr Macháček, trenér Nového Jičína : 

Vstup do utkání byl podle našich představ, nicméně soupeř se nenechal nijak vykolejit a od poloviny první třetiny začali hosté projevovat svojí kvalitu, kterou si udrželi až do závěru. My jsme neodehráli vůbec špatné utkání s favoritem soutěže,který myslí na postup, a až do posledních minut jsme zůstali ve hře o dobrý výsledek. Body ale zaslouženě putují do Šumperka.

Šumperský komentář k zápasu : 

Draci po dvou vítězstvích v řadě zajížděli na led Nového Jičína, který se po debaklu s Havlíčkovým Brodem doma vzepjal a otočil zápas s Opavou. A dalo se tak čekat, že tuto psychickou pohodu si budou chtít domácí Ďáblové přenést i do utkání s Draky.

Ti udělali proti zápasu s Moravskými Budějovicemi jedinou změnu, když Müllera ve čtvrtém útoku nahradil Haluza. Ten však zažil hodně bolestivý vstup do zápasu, když v úvodních minutách zůstal s bolestivou grimasou ležet na ledové ploše. Do utkání se však vrátil a když Draci přežili Gewieseho vyloučení, šli do vedení. Opět se pod něj podepsala první formace, tentokrát se do pozice střelce vtělil DANIEL VACHUTKA.

Získaný náskok se snažil Šumperk v dalších minutách navýšit, nicméně zlobili i domácí a Wanecki musel prokazovat svou pohodu současné doby. Postupem času přebírali ale Draci opět plně otěže nad zápasem, zvláště když na trestnou lavici musel domácí Adamík. Jeho prohřešek Šumperk sice ještě nepotrestal, ale v 16. minutě se skóre opět měnilo. Spratek nahrál na DOMINIKA POKORNÉHO, který překonal Loubala.

V druhé třetině se stal hlavní postavou domácího celku brankář Matěj Loubal, který se stal nejvytíženějším mužem na ledové ploše. Ze setrvalé převahy však Draci nedokázali vytěžit žádnou další branku, Loubal se činil a tahal z repertoáru jeden skvělý zákrok za druhým. Hosté neuspěli ani během přesilové hry po vyloučení Slovince Macuha. Deset vteřin před koncem třetiny, která se nesla v jasné převaze šumperského týmu, dostal další trest domácí kapitán Hruška.

A tuhle přesilovku již v úvodu třetí části hry Draci využili. Po 23 vteřinách hry se prosadil opět hráč s číslem 23 na dresu, DANIEL VACHUTKA. Před Loubalem dokázal tečovat Drtilův pokus a konečně tak překonat od druhé třetiny naprosto neprůstřelného gólmana Ďáblů. A jak se později ukázalo, tento gól byl velmi důležitý. Draci sice ještě nějakou dobu drželi hru ve své režii, ale postupem času se začali osmělovat i domácí. Vyloučení Scheutera sice nepotrestali, ale v 54. minutě Ďáblové zatlačili Šumperk před branku a na střelu DOMINIKA KAFKY byl již Wanecki krátký. Dvoubrankový náskok Draků ale přece jen mohl hosty držet v relativním klidu. Navíc Nový Jičín oslabil faulem Pecha. Čas pak domácím plynul velkým kvapíkem a Šumperk si navíc zkušeně držel přehled o dění na ledě.

Minutu a půl před koncem třetí třetiny však dostal trest Vachutka a domácí odvolali brankáře Loubala a zkusili ještě štěstí v šesti proti čtyřem. Jenže hra vabank se domácím nevyplatila a záhy po opětovném zahájení hry Šumperk pečetil vítězství. V čase 59:17 se prosadil DANIEL SPRATEK, který trefil prázdnou branku domácího mužstva.

Šumperk tak po dlouhých 22 letech dokázal vyhrát všechny tři zahajovací zápasy sezóny soutěže ligové úrovně. A navíc udrželi pozici lídra tabulky 2. ligy, skupiny Východ.

Ohlasy trenérů

Martin Janeček (DRACI ŠUMPERK): Ospalý začátek zápasu vyústil v několik šancí domácích, ale cca od 6. - 7. minuty jsme začali hrát naši bruslivou hru a zápas jsme ovládali. Škoda, že jsme téměř celozápasový tlak nezúročili více brankami, ale važme si hlavně třech důležitých bodů z venku.