Bohumil Vincura

N o v ý J i č í n - Zápas s Opavou - to byly pro domácí fanoušky velké obavy. Příprava nevýrazná, první zápas v Havlíčkově Brodě dopadl deklasováním 1:8. Opava měla být prvním ukazatelem, jak na tom náš tým asi bude v letošním ročníku. A panovaly obavy.

První třetina obavy jen potvrdila. Nevýrazný výkon týmu, Opava byla ve všech herních činnostech lepší, rychlejší na puku, daleko přesněji si přihrávala, byla vidět sehranost všech pětek, jistý Daňa v bráně. Neustálý tlak na bránu. Ďáblové zkrotli div ne v nevinné ovečky, jediné, co je ctili byl neskutečný boj, ale spíše sám se sebou. Byl opravdu div, že jsme ji prohráli pouze 1:2.

Druhá třetina jen obavy potvrdila, Opava byla ještě lepší, nežli ve třetině první, Ďáblové se dlouhé minuty bránili v pěti a se štěstím a za cenu mnoha zakázaných uvolnění odolávala neskutečně sebevědomé Opavě. Ta však svůj tlak vyjádřila pouze jediným gólem a tak se šlo do kabin pro Ďábly s velmi milostivým výsledkem 1:3 a všichni čekali, že třetí třetina bude gólovým přídělem, protože takový tlak prostě ustát se ctí prostě nejde.

Ve třetí třetině však přišel obrovský šok a troufám si říci, že pro všechny na stadiónu. Ďáblové totiž připravili pro Opavu naprosté peklo. Nejprve zažehl pod kotlem Tolokonnikov a o necelé dvě minuty později přiložil notnou dávku dřeva tentýž hráč a vyrovnal. Než si stačil trenér Opavy rozmyslet, zda si vzít oddechový čas či nikoliv, podtrhuje opavský obránce v gólové šanci našeho útočníka a je z toho trestné střílení, které Macuh bravurně využívá. Pak Pecha sebral puk poslednímu obránci a Krupa svou bombou proděravěl betony Daňa a hodil Opavu do vařícího kotle. Teď už oddechový čas byl nutností a Opava toho využila a také jí prospěl. O šest minut později nachytal na hruškách jinak skvělého Loubala Šmíd a střelou z úhlu snížil na 4:5. Poslední polínko však hodil pod vařící kotel Králík a stanovil konečný výsledek na 6:4.

Nutno říci spravedlivě, že pro Opavu to bylo opravdu peklo, které si nezasloužila. Byla po většinu zápasu lepší a také se mi nezdálo, že by ve třetí třetině vypnula. Naopak Ďáblové, kteří po většinu utkání bojovali spíše sami se sebou předvedli ve třetí třetině, že i tak mladý tým dokáže bojovat až do konce a rozhodně nehází flintu do žita. Najednou dokázal předvádět parádní hokej s pohybem, přesnými nahrávkami a konečně i střelbou. Vítězství rozhodně nebylo náhodné, bylo jen výsledkem toho, že Ďáblové přinutili hrát Opavu v její třetině a přišli na to, že tato činnost Opavě prostě nevoní.

Příští zápas nás čeká již ve středu se Šumperkem a to bude opět naprosto jiný soupeř a jiný zápas. Doufejme, že třetí třetina zůstane Ďáblům dlouho v paměti.

Petr Macháček, trenér : 

Do zápasu jsme vstupovali s touhou získat body po prohře v Havlíčkově Brodě.První i druhá třetina byla podobná v tom, že jsme se nedokázali udržet na kotouči, vytvořit si tlak a gólové příležitosti. Opava byla v těchto činnostech lepší a po dvou třetinách vedla o dvě branky. Už ke konci druhé jsme po hráčích chtěli zvýšený důraz v osobních soubojích a v předbrankovém prostoru. Důraz a zlepšený pohyb jsme si přenesli do třetí třetiny a po snížení na 3:2 kluci konečně začali věřit sami sobě, že dokážou v utkání dominovat a prosadit se gólově. Výsledkem byla herně nejlepší třetina v této sezóně, otočení skóre a vítězství za tři body, kterého si nesmírně vážíme.