Redakce

N o v ý J i č í n - S velkým očekáváním vyhlíželi domácí hokejisté lídra tabulky Šumperk. Ti dlouho plnili roli favorita, ale Ďáblům se vždy podařilo srovnat a nakonec mohl Slovák minutu před koncem rozhodnout. Spravedlivou remízu braly oba týmy a bonusový bod Šumperk.

     Prakticky od začátku utkání bylo jasno, kdo na Novojičínsky zimák přijel. Byl to skvělý a zkušený tým Draků, se kterým, bohužel, přijel i hlavní rozhodčí Cabák, jehož výroky neměly s hokejem a zejména s Fair Play vůbec nic společného. Hned na začátku zápasu přehlédl tři naprosto jasné fauly Draků, aby v zápětí vyhodnotil více než sporný zákrok Kališe na Pokorného za faul a poslal domácí do čtyř. A hosté ihned trestali. Po celou dobu přesilovky bušili do domácí obrany, střela stíhala střelu, ale vynikající Hlaváč kapituloval až po bombě Gewieseho, kterou tečoval Králík. Tým Ďáblů ještě chvíli protestoval, jelikož Králík stál v brankovišti, ale nebylo jim to nic platné, gól platil. Další sporný moment přišel v 16 minutě, kdy Poruba projížděl těsně kolem brankoviště, Haloda mu vjel do cesty a pak se teatrálně skácel do své branky. Celý stadión čekal trest pro divadelníka Halodu za nesportovní chování, nicméně na trestnou lavici odešel Poruba za nedovolené bránění. Draci tentokrát přesilovku nevyužili a do konce třetiny viděli diváci skvělý hokej, který musel bavit každého. Za stavu 0:1 se šlo do kabin.

Druhá třetina začala náporem hostů a opět přišly momenty arbitra Cabáka, který hned na začátku přehlédl evidentní faul Draků. Nervy neudržel na uzdě Hrachovec a šel si odpočinout na deset minut. Stále se hrál skvělý a náročný hokej, oba týmy se snažili o rychlé přechody do útoku, na hostech byla znát vyzrálost a zkušenost, domácí vynikali bojovností, obětavostí a zarputilostí. Ve 27 minutě přišel jediný skvělý zákrok jinak tragického Halody v brance hostí, kdy Lehečka střílel do prakticky prázdně branky, ale Haloda skvělým a bleskovým přesunem dokázal puk zastavit. Ve 30 minutě přišlo opět sporné vyloučení Irgla, to již pískal celý stadión, ale valící se útoky Draků Ďáblové zejména svou obětavostí přečkali bez úhony. Ve 35 páté minutě ale přišla snad první chyba Draků, kdy si nepohlídali fantastickou přihrávku Tomečka Chvostkovi, který vypálil naprosto přesně k tyči. Haloda, který vůbec nebyl na střelu připraven se nezmohl na žádný zákrok, jen bezmocně přihlížel radostí Ďáblů. Domácím to nalilo krev do žil, zpřesnili hru a na ledě se začaly dít věci. Náhle to byli Ďáblové, kteří byli všude, začali diktovat tempo hry. Bohužel však při tom poněkud pootevřeli dvířka své obrany a velezkušený soupeř okamžitě trestal. Draci se dostali do brejku dva na jednoho a skvěle toho využili. Antonov puk zatáhl a milimetrovou přihrávkou vyzval ke skórování Pokorného, který nezaváhal a s profesionálním klidem bekhendem překonal Hlaváče. O minutu později však bylo opět vyrovnáno a opět to byl Haloda, který svým, už po několikátým, nejistým zákrokem po nikterak prudké střele Hrachovce nejprve vybídl ke skórování Slováka a vzápětí i Zedníka, který nabídky levného gólu nepohrdnul. Do konce třetiny se namlsaní Ďáblové ještě snažili změnit stav ve svůj prospěch, ale zbylo málo času a tak se šlo do kabin za stavu 2:2.

Perličkou druhé třetiny bylo signalizované vyloučení hostů, kdy po odpískání přijel domácí, údajně faulovaný hráč a rozhodčímu oznámil, že to faul nebyl. Když to srovnáte s divadelním představením Halody v první třetině, pak v tuto chvíli, vyhrávali v oblasti Fair Play na celé čáře…

Třetí třetina opět přinesla skvělý hokej a začala překvapivě náporem Ďáblů. Draci vůbec nezachytili začátek třetí třetiny a jejich šok vyústil zcela jasným faulem Králíka na Hrušku. V přesilovce měli domácí dvě šance První měl Chvostek, který vypálil na Halodu, puk proletěl mezi betony, ale do branky nedoputoval. Druhou šancí bylo takové neslané nemastné nahození z boku na Halodu, který opět, již po několikáté vůbec nereagoval a jen hledal puk ve své výstroji. V oslabení ale zahrozili i hosté kdy si puk vzal Antonov a po vzoru legendy Jágra se vydal na zteč domácí branky. Za záchrannou brzdu pak musel zatáhnout až Hlaváč. Až do 47 minuty hráli Ďáblové s chutí a skvělým hostům dělali obrovské problémy. Pak však opět vstoupil do boje rozhodčí Cabák, kdy zcela evidentní úder hokejkou do obličeje Poruby opět neposoudil jako faul. Poté si asi 2 minuty Ďáblové přihrávali sem tam v obranné třetině a i hosté zřejmě nevěřícně zírali, neboť domácí rozehrávku vůbec nenapadli. Bylo vidět, že Ďáblové po tomto momentu ztratili chuť a asi již i síly na vítězství a spokojili se s bodem. A i na Dracích bylo vidět, že bod je pro něj dobrý a zbytek třetiny se odehrál v poklidu. Zápas tedy skončil v základní době 2:2 a šlo se do prodloužení.

V prodloužení bylo hotovo za 36 sekund. Poruba udělal na útočné modré hrubou chybu, kterou nekompromisně potrestal Gewies a Draci si odvážejí o bod navíc.

Závěrem bych chtěl říci, že jsme viděli nejlepší hokej dosavadní sezóny, kdy Draci ukázali svou sílu, zkušenosti, trpělivost a přehled, zatímco mladíci v dresech Ďáblů obětavost, dravost a sebevědomí. A světe div se, ono to fungovalo. Diváci museli být z takového hokeje nadšení. Draci si zcela zaslouženě odvážejí z utkání 2 body, prostě byli opravdu o ten kousek lepší. Stínem utkání byl ale neskutečně ostudný výkon rozhodčího Cabáka. Pískat tento zápas kdokoliv jiný, byl by hokej zcela určitě ještě o stupeň lepší.

Nejlepší hráč hostů – Gewiese

Nejlepší hráč domácích – Jan Poruba a to i přes chybu v prodloužení a Vojta Adamík, kterému jsem sečetli všechny jeho dosavadní výkony.


Fotografie z utkání ZDE

Trenér domácích Petr Macháček :

Od začátku bylo vidět , že oba týmy mají své úkoly a stanovené cíle po šedesáti

minutách . I přes to se hrál velmi svižný a atraktivní hokej, který se divákům

musel líbit. Z naší strany bylo důležité srovnání stavu před koncem druhé třetiny

na 2 : 2. Oba týmy se ve třetí třetině ještě deset minut snažili strhnout vedení na

svou stranu, pak ale už převládla spokojenost s remízou a utkání šlo do

prodloužení. V něm jsme vyrobili hrubou chybu na útočné modré čáře a hosté to

hned potrestali a brali bod navíc. Čekají nás i nadále těžké utkání a my chceme

v každém z nich bodovat. Pokud budeme i nadále mít takový přístup k utkání

jako proti Šumperku , tak body určitě budeme získávat