Redakce

N o v ý J i č í n - Odčinit prohru v Opavě, ale i v Orlové, to byla hlavní motivace domácích Ďáblů. Díky střelecké mušce Jirky Slováka a dobré obranné činnosti celého mužstva se to podařilo !

Zřídka kdy si hráč řekne o takovou pozornost diváků i soupeře, jako to učinil Jirka Slovák ve včerejším utkání. Než si někteří fanoušci stačili sednout na svá místa, přidělal tento hráč ledařům velké problémy, neboť jeho bomba kolem opavského gólmana jako kometa, ožehla dlouho opečovaváného pavoučka v pravém vinklu a ledaři měli co dělat, aby ho o přestávce rozdýchali. Nicméně Slovákovi vymetená pavučina přinesla štěstí, protože od té doby se mu dařilo, na co sáhl. Opava však rozhodně zbraně nesložila a celou první třetinu tvrdě kousala. Štindl, Peterka a zejména Rousek každou chvíli prověřovalo Sonnka v domácí bráně, ale ten svou branku prostě zavřel a nepřipustil žádné diskuse. A když domácí Palička v 17 minutě napálil do tyče a ďábelská střela Poruby jen lehce minula branku, ukončila první třetinu kuriózní situace, kdy se do vzájemného souboje Motlocha a Vilinskije připletl hlavní rozhodčí a ochutnal tak tvrdost boje u mantinelu. Oba týmy tak šly do kabin za jednobrankového vedení Ďáblů.

     Druhá třetina začala sice náporem Opavy, ale tento otupil zbytečným vyloučením Chalupa. Slezané sice oslabení bez úhony přežili, ale ve 27 minutě si vzal slovo opět Jirka Slovák, který po pěkné kombinaci se Zedníkem a Chvostkem vyslal opět smrtelnou ránu do horního růžku branky a již z první třetiny indisponovaný pavouček dostal další nepříjemnou ránu. Domácí vedli 2:0!! A o dvě minuty později si tato trojice hráčů celou kombinaci zopakovala s tím rozdílem, že Slovákovi bylo jasné, že další vymetení růžku branky již by bylo pavoučka smrtelné, navíc, po předchozích zkušenostech Wanecki ucpal oba rohy branky lapačkou a vyrážečkou, a tak Slovák poslal puk mezi betony, kde chyběla hokejka gólmana a bylo to 3:0. Čistý hattrick byl na světě. Jirka sice mohutně slavil, ale jeho peněženka z toho až tak velkou radost neměla, protože zcela jistě zchudne o pár stokorun. Bylo to o tři branky a zdálo se, že je tedy rozhodnuto. Navíc minutu po obdržené brance šli opavští do čtyř. Nabídnutou přesilovku a doražení soupeře však Ďáblové odmítli a tak se začaly dít věci. Opava převzala iniciativu a ve 36 minutě Lukáš Černý v pohodě projel kolem spící obrany Ďáblů a krásným bekhendem překonal jinak skvělého Sonnka. Opava byla pak po zbytek třetiny lepším týmem, poslední slovo si však vzal Jan Sonnek, který však svou tutovku neproměnil a Wanecki Slezany podržel. 3:1 a šlo se do kabin.

     Třetí třetina se zdála Ďáblům nudná a tak se ji rozhodli zdramatizovat. Během sedmi minut se nechali postupně vyloučit Tomeček a 2x Krupa a třetí vyloučení Opava trestala Chujacem, jehož přízemní bomba prosvištěla kolem bezmocného Sonnka, který byl navíc skvěle zacloněn dalším opavským hráčem a vůbec nic neviděl. 3:2 a Opavě narostly křídla. Náhle začali více bruslit, přidali důraz a na ledě začalo býti veselo. Sonnek si v bráně skvěle zachytal, ale od větší pohromy zachránila domácí hloupost hostujícího Krejčího, který si úplně zbytečným krosčekem vysloužil vyloučení a střelný prach Opavy značně zvlhnul...

Ďáblové opět přesilovku odmítli, snad jen Hrachovský se v přesilovkové formaci snažil o ohrožení branky soupeře, ale to nestačilo. Nervozita stoupala na obou stranách a tak se trápení Opavy rozhodl ukončit kdo jiný, než Slovák, který skvělou přihrávkou našel Motlocha, ten přihrál Hrachovskému a ten nezaváhal a konečně skóroval. Zbytek třetiny již proběhl v pohodě a nepomohlo ani avizované power play Opavy, ke kterému ji Ďáblové zkušeně dlouho nepustili a když už se dočkala, tak ji domácí dokázali s přehledem eliminovat.

Hvězdy utkání dle redakce :

1. Jirka Slovák

2. Václav Sonnek

3. Ondřej Hrachovský

fotografie ze zápasu ZDE

Ohlasy trenérů :

Petr Macháček, Ďáblové :

Do zápasu jsme vstupovali s jediným cílem a to zisk tří bodů. Úvodní tlak a

vstřelená branka byl ideálním scénářem pro další vývoj utkání. Velmi nás štve
obdržená branka v závěru druhé třetiny , kdy jsme zase špatně střídali a nábídli
jsme soupeři zápas zdramatizovat. Prohospodařit tříbrankové vedení v domácím
zápase by byla obrovská chyba a jsme velmi rádi, že tým zvládl dovést utkání do
vítězného konce za tři body.

Martin Janeček, HC Slezan Opava :
Ma jsme měli minulé kolo volno, takže jsme byli natěšeni na toto utkání, ale pro mne z nepochopitelných důvodů jsme začali tak, jako by se nás ten zápas vůbec netýkal a to byl celý odrazový můstek zápasu. Sice jsme se pak do něj trochu dostali, ale domácí hráli chytře, čekali na naše chyby, které nekompromisně trestali. Sice jsme se dostali na dostřel, ale vlastní nekázní jsme se připravili o šanci utkání alespoň zremizovat. Jičín tedy zaslouženě vyhrál, hrál chytře, my jsme si věci zbytečně komplikovali. Nejlepší hráč Jičína Venca Sonnek, dneska nás vyčapal, u nás nebudu hodnotit, asi si to nezaslouží ani jeden.